MitoQ – 847 gånger bättre än Coenzym Q10

bottle-thumb-1En ganska så revolutionerande produkt som det har forskats på i många år har nått marknaden, tidigare än de flesta trott. MitoQ kan göra det populära kosttillskottet Coenzym Q10 förlegat, för mycket tyder på att detta är ett mycket bättre kosttillskott som aktivt motverkar mitokondriernas funktionsnedgång med åldern.

Coenzym Q10 är en nyckelkomponent i cellens energiförsörjning. Det är också ett ämne som snabbt bryter ner de syreradikaler som bildas när kroppens energiverk mitokondrierna jobbar och ämnet kan sägas vara den viktigaste antioxidanten vi har. I över 20 år har man därför tagit CoQ som kosttillskott. Problemet är att ämnet ska ta sig från magen och ut till kroppens alla celler. En resa som varit mycket svår eftersom ämnet bryts ner av kroppen innnan det har hunnit fram.

Nu har Nya Zealändska forskare i samarbete med en rysk auktoritet på området lyckats skapa en ”bogser”-molekyl, som skyddar och guidar CoQ till målet i mitokondrierna. Enligt forskarna är det bevisat att MitoQ tar sig till mitokondrierna i 847 gånger högre omfattning än vanligt CoQ när det tas som tablett.

Detta är en stor biokemisk prestation och det har varit känt ett tag att de lyckades. Uppseendeväckande nu är att ämnet inte valsar runt i doktorsavhandlingar i tio år innan det görs allmänt tillgängligt. Forskarna har sett till att ett företag tillverkar MitoQ som det kallas. Och det finns tillgängligt för försäljning på samma sätt som vanlig CoQ10.

Elixir tycker förstås att det är positivt med den här typen av utveckling och tillgång till nya preparat och det är viktigt att nämna att ämnet har säkerhetstestats på djur och människor. Det har också visat sig ha effekt på både människor och djur.

Här köper du MitoQ

Selegiline kan skydda hjärnan

Selegiline är ett läkemedel som inom vården i första hand används som en del i behandlingen av Parkinsonpatienter, men på senare tid har det fått allt mer användning som ett led i behandling av depressioner. Det är ämnets förmåga att hämma nerbrytningen av dopamin i vissa delar av hjärnan som tas tillvara.

Det är också visat att Selegiline skyddar nerverna från oxidation och liknande påverkan och därmed kan tiden till Alzheimer och liknande tillstånd bli längre. Ämnets upptäckare, en ungrare vid namn Joseph Knoll, hävdade intill sin död att Selegiline förlängde livet, men det är tillsvidare bara bevisat på en mindre grupp hundar.

Ämnets skyddande egenskaper (se studie) gör det angeläget att ta även för friska personer, i preventivt syfte. I sådana kretsar kallas preparatet ofta Deprenyl. Många upplever också att Selegiline ger en viss psykisk energiökning. Faktum är att ämnet är besläktat med amfetamin, men det ger inget rus och kan vara mycket farligt att dosera i tron att något sådant kan uppstå.

Att använda Selegiline i preventivt syfte kräver försiktighet. 1 mg om dagen förordas av många, medan tabletterna som ges till Parkinsonsjuka brukar innehålla 4-5 mg. För maximal effekt kan man låta tabletten smälta under tungan. Det är också vettigt att ta pauser då och då för att undvika den eventuella effekten att kroppen anpassar sig till de högre dopaminnivåerna genom att minska antalet receptorer.

Att överdosera Selegiline kan leda till att preparatet påverkar flera system och livshotande reaktioner uppstår, exempelvis serotonergt syndrom.

Selegiline finns hos Goldpharma

Åldrandet går att påverka

Människan har på senare tid drivit upp livslängden rejält och 80, 90, ja uppåt 100 år är nog vad många i dag tänker som det normala, optimala. Men sedan går det snabbt utför. Någonstans efter 90 accelererar försämringarna i kroppens funktioner och längre än till 110 kommer i dag endast ytterst få så kallade supercentenarians.

Men det måste inte vara så. Några forskare vid Stockholms Universitet presenterade nyligen sin forskning om åldrande hos djur och växter i en artikel i Nature. Det visar sig att om det finns evolutionära fördelar att hämta så kan äldre individer hos vissa arter till och med uppvisa lägre dödlighet än yngre när de nått riktigt hög ålder.

Det visar att åldrande inte är en förutbestämd nedslitningsprocess som hos en bil. Istället är det evolutionärt styrt. Individer som redan reproducerat sig måste bort för att lämna plats åt de nya, men i naturen kan det uppstå lägen då detta inte är det optimala. Och då ställer cellerna in åldrandeprocessen.

Det är inte alls omöjligt att vi inom tio år har kartlagt de troligtvis hormonella koder som styr vårt åldrande och sen blir det stökigt. Kan vi ställa in åldrandet på oss själva? Vad händer om alla gör det? Är det rätt att förprogrammera sin avkomma genetiskt till ett liv på 1000 år eller mer?

Det är spännande, omvälvande och krävande tider vi lever i.

Google vill bota åldrandet

Google har kommit från ingenstans och är ett av världens mesta och bästa företag alla kategorier. När de nu annonserar ”Calico”, så går de långt före alla andra. Ögonbryn lär resas, men dit Google går, dit är det värt att titta.

Calico ska investera i Life Science-sektorn för att motverka åldrandeprocesser. Det här är något som forskarsamhället i allmänhet föraktfullt har grimaserat åt i många år, medan en liten skara forskare har gått före (exv SENS Foundation). Att Google, med sitt track record och sin ledande position, går in i segmentet betyder antagligen att tiden är mogen för utveckling.

Det kan resultera i nya kemiska behandlingsmetoder för att skjuta upp den process som leder till åldrande och därmed sjukdomar. Åldrande kan vara hur ”naturligt” som helst, men det leder obarmhärtigt och hundraprocentigt till dödande sjukdomar. Att skjuta upp åldrande är alltså ett sätt att hålla sig frisk.

Elixir ligger rätt i tiden och fortsätter bevaka området.

Bevisat: hjärnan kan stoppa sjukdom

Åldrandet och därmed ökad risk för sjukdomar såsom cancer tycks styras av signalar från hjärnan. Ny forskning visar återigen att det är hypothalamus som signalerar till resten av kroppen att börja avveckla verksamheten.

Nu är det ett japanskt forskarteam som påvisar att om proteingruppen SIRT-1 utsöndras extra mycket i hjärnan så sänder denna signaler till kroppens muskler om att vidmakthålla den status som de har när de är på topp. Experimenten har gjorts på möss och de levde upp till 16 procent längre än sina medmöss. Det innebär för en människa upp till 15 år mer i livet.

Observera att det inte är säkert att samma signaleringsbanor är etablerade i människor. Vad man kan säga är ändå att hjärnan styr åldrandet, att det är mekanismer som slås av och på av en central signalering. Vi skulle kunna leva betydligt längre. Cellerna håller för det. Men evolutionen vill inte ha oss kvar i livet. Vi ska lämna plats åt barnen.

Vi kommer att kunna påverka denna signalering.

Broccoli på piller ett alternativ för att motverka artros

Efter att en ny studie visat att Broccoli motverkar uppkomsten av artros (inflammation och nedbrytning av leder) kommer dietens möjligheter i rampljuset. Men faktum är att man inte måste äta halvrå broccoli tre gånger i veckan för att få del av skyddet. Det finns alternativ i pillerform.

Det är ämnet Sulforaphane som finns i Broccoli som forskarna nu har visat motverkar de nedbrytande proteiner som orsakar inflammation och förstörelse i leden. I en kommentar säger forskaren Ian Clarke följande.

”As well as treating those who already have the condition, you need to be able to tell healthy people how to protect their joints into the future. There is currently no way in to the disease pharmaceutically and you cannot give healthy people drugs unnecessarily, so this is where diet could be a safe alternative.”

Förutom att det knappast kan sägas vara onödigt att ge friska personer läkemedel om de ger resultat, så missar de flesta i rapporteringen följande:

Sulforaphane finns som kosttillskott. Ämnet har man anrikat från Broccoli och det kan tas i tablettform varje dag för att motverka artros, inflammation och enligt vissa studier även cancer. Det innebär att man inte behöver lägga om dieten om man till exempel inte älskar Broccoli.

Hade Sulforaphane inte funnits naturligt, hade den lilla molekylen klassats som läkemedel och alltså inte kunnat ges enligt den i dag rådande konsensusen. Som tur är finns det nu fritt tillgängligt.

Brittiska kvinnor får medicinera förebyggande mot bröstcancer

I Storbrittannien har nu myndigheterna öppnat för att en halv miljon brittiska kvinnor ska få medicinera förebyggande mot bröstcancer. Det handlar om mediciner som Tamoxifen som normalt sätts in vid konstaterad cancer.

Efter fem års förebyggande medicinering beräknas risken för uppkomst av cancer att ha minskat med nästan hälften. Biverkningarna av Tamoxifen som är hormonpåverkande är exempelvis blodvallningar.

Den rekommendation som nu utfärdats gäller en halv miljon kvinnor med genetiskt ökad risk för bröstcancer. Principen att erbjuda massförskrivning av piller i förebyggande syfte är i dag inte vanlig, men vi kan vänta oss fler sådana här utspel.

Läs mer på dn.se

Genombrott i åldrandeforskningen

Mest spännande i den medicinska utvecklingen just nu är forskningen om åldrandet. Det är ett område som varit styvmoderligt behandlat och saknat resurser av en mängd olika anledningar (kräver ett eget inlägg), men nu händer saker och det kommer att hända ännu mer.

I en uppmärksammad artikel i Nature går forskare på amerikanska Albert Einstein College of Medicine ut med häpnadsväckande resultat om hur aktiviteten i hjärnans hypothalamus påverkar åldrandet. Hypothalamus styr basala saker som hunger, törst och sömn och tydligen har organet ett finger med i spelet för att avveckla organismer under ordnade former och ge plats åt nya.

Det visar sig att när de hindrade utsöndrandet av proteinet NF-κB så åldrades möss inte lika snabbt. Det visade sig också att eftersom NF-KB sänker utsöndrandet av hormonet GnRH så kunde man spruta detta hormon i mössen och vips ökade deras livslängd (dvs de drabbades inte lika tidigt av dödliga sjukdomar såsom cancer).

Troligen kan dessa resultat överföras på människor eftersom vi är väldigt lika mössen i våra grundläggande funktioner. Att spruta in hormonet GnRH görs redan för att exempelvis hjälpa barnlösa kvinnor. Det borde inte heller vara omöjligt att hitta ett läkemedel som trycker ner NF-KB. Det finns också studier som pekar på att omtalade kryddan gurkmeja utövar sin positiva verkan via NF-KB-proteinet. Och hur är det med Seleginine (Deprenyl) – är det inte i dessa regioner denna påstådda elixir verkar? (Återkommer om Seleginine).

Detta är förstås inte hela lösningen på åldrandets gåta, men en viktig pusselbit och det kommer att rasa in fler bitar framöver. Elixir tänker lägga pusslet och hoppas på att kunna tillgängliggöra kommande behandlingar.

Fler friska år med fasta

Missa inte BBC-dokumentären om fasta som ett sätt att skjuta på åldrandets symptom som går att se på Svt Play ett tag till. Du kan också läsa boken Åldrandets gåta av Henrik Ennart som handlar om samma sak.

Att äta mindre vissa dagar har börjat slå igenom rejält som ett sätt att hålla sig frisk. Blodvärden såsom kolesterol hålls i schack, tillväxthormonet IGF-1 hålls nere och kroppen riktar in sig på att fixa sina celler och ordna med främmande molekyler på DNA-strängarna istället för att bara rikta in sig på tillväxt.

Förr var det förstås viktigt att man tog till vara på all plötslig energi, men med dagens aldrig sinande överflöd av energi- och proteinrik mat tar kroppen skada av att bara gasa.

Jag praktiserar varianten med två-dagarsfasta och mår bra av det. Jag tror dock att metoden snart kommer att kunna kompletteras med medicinska ingrepp (se tex förra inlägget om Resveratrol). Att de här tankarna om fasta nu känns som ganska rumsrena är en utveckling som förebådar mer. För några år sedan skulle det klassas som tokerier av både läkare och livsmedelsverk.

Varför förvägras folket medicin?

Människor vill bli friska och ställer stora krav på vården samtidigt som man via mediers, politikers och advokaters orimliga krav på läkemedel håller på att strypa en hel bransch. I dag gör regleringarna att läkemedel som kan rädda liv inte lyckas lämna företagens forskningsavdelningar. Situationen är ohållbar, både ekonomiskt och etiskt.

Johan Norberg efterlyser i Metro vår tids Alexander Fleming som upptäckte penicillinet 1929. Problemet är att med nuvarande regleringar så skulle Pencillin inte ha kommit ut på marknaden förrän i mitten av 40-talet, dvs EFTER andra världskriget (vilket skulle ha lett till ytterligare tiotals miljoner döda människor).

I dag går det i medeltal 14 år från idé till färdigtestat läkemedel. Anledningen är att mediciner inte godkänns förrän en enorm mängd otroligt dyra tester har genomförts. Man är självklart rädda för biverkningar och dessa kan förvisso leda till dödsfall, men väldigt många fler människor dör av det INTE finns några behandlingsalternativ annat än i forskarlabben varifrån bara en rännil läkemedel hittar ut per år.

Den som till äventyrs tänker att det borde finnas preventiv medicin, till exempel läkemedel som bromsar åldrandets nedbrytning av kroppen, tänker helt rätt. Det är bara det att det inte finns en chans att något läkemedelsbolag skulle satsa på det eftersom möjligheten att få ett sånt läkemedel godkänt är NOLL.

Läkemedelsbolagen knäar i dag, vilket drabbar Sverige hårt. De flesta verkar anse att det är bolagen som inte är tillräckligt duktiga på att hitta nya mediciner. Det kan säkert ligga något i det men de stora problemen tror jag är en kombination av följande:

1. Det kommer alltid att finnas någon Janne Josefsson-journalist som letar upp någon som fått en biverkning och gråter in i kameran.
2. Det kommer alltid att finnas en skrupellös amerikansk advokat som stämmer allt och alla om något problem kan kopplas till ett läkemedel.
3. Detta är politiker och tjänstemän och läkemedelsföretag livrädda för. Politiker vill visa att de har kontroll och tjänstemän och direktörer vill behålla sina jobb.
4. Ett i grunden gott kontrollsystem har pga punkterna 1-3 blivit perverterat och orsaker nu onödigt lidande och slår undan benen för fortsatt utveckling på området.

Den enda lösningen är att myndigheterna släpper sitt järnhårda grepp om medicinutvecklingen och låter människor som vill använda lovande läkemedel göra det efter endast grundläggande tester. Detta kan till exempel ske genom en juridisk friskrivning där forskare och bolag inte riskerar stämning från människor som vill gå före.

Eftersom varken politiker eller allmänhet är mogna för ett sådant steg som kommer det inte att hända. Då är alternativet en svart marknad underground vilket inte kommer att effektivt eller säkert, men med den snabba tekniska utvecklingen kan man tänka sig att vissa möjligheter kommer att uppenbara sig ändå. Hur stora möjligheterna kommer att bli beror i sin tur på hur repressiva staterna mot detta ”avvikande beteende” kommer att tillåtas vara av sina medborgare.