Vi dödar grisar och åldrandet dödar oss

Den mänskliga civilisationen mognar långsamt och det tar tid för nya insikter att slå rot. Hur okej är vår behandling av djuren om 100 år? Kommer vi att acceptera åldrandet lika uppgivet då? Jultid och ännu ett nytt år får en att börja fundera.

I dag upprörs vi över de fasansfulla villkor tidigare generationer levde under, som vi i dag skulle kalla förtryck, rasism och till och med sadism. Om 100 år kommer man antagligen att baxna över vissa saker i vår tid, exempelvis den rovdrift vi begick mot djuren. Högarna av avhuggna grisskinkor i butikerna i dessa juletider kommer att äckla framtidens människor. Hur kunde de hålla grisar fångna under dessa vidriga förhållanden för att till julen masslakta dem och äta upp dem under rituella former?

Det finns också andra insikter som i dag inte spridit sig utanför vissa smala kretsar. En sådan insikt är att åldrandet skulle kunna motarbetas medicinskt och ge människor många fler friska år. Folk i allmänhet ser inte kopplingen åldrande-hälsa eftersom åldrandet är ett så cementerat trauma i vår kultur som har lösts med mantrat: det är naturligt och därför oundvikligt.

Det Europabaserade forskningsnätverket Heales höll i förra veckan en konferens i Bryssel om de framsteg som görs just nu i åldrandeforskningen. Nätverket består av många forskare och det roliga är att de är så pass aktiva att de gick ut och demonstrerade i Bryssel med sina plakat:

”Aging kills 100.000 a day”, ”No more death”, ”Aging is not inevitable”.

Tyvärr behöver de här eldsjälarna ett svart block som får lite fart på manifestationerna. Och så behöver deras forskning förstås mer pengar. Myckt mer pengar. Det är också deras huvudbudskap.

Jag gillar skarpt deras demonstration, men det räcker förstås inte långt. Den stora skillnaden kan bara göras med en kapitalistisk injektion. Ponera att någon av forskarna lyckas ta fram någon metod som fungerar och ger resultat i form av uppskjutet åldrande. En sådan förebyggande behandling kan dra in miljarder och förhoppningsvis kan huvuddelen av dessa miljarder gå tillbaka till åldrandeforskningen. Ett annat sätt vore att miljardärer blev varse att det här är ett område med jättepotential och att större donationer kan göra stor skillnad (Kamprad! Ta chansen!)

Det mesta av den vetenskap som avhandlades på konferensen kan du ta del av via: http://www.eha2012.org/

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Lämna en kommentar