Världens äldsta kvinna – NOT

Släktingar som solar sig i glansen från "världens äldsta människa".

Släktingar som solar sig i glansen från ”världens äldsta människa”.

Nu sprids nyheten om ”127-åriga” Leandra Becerra Lumbreras  som har uttalat sig i mexikansk tv. Flera medier hakar på, storyn sprider sig och plötsligt går det att läsa i ExpressenMetro och Nyheter24 om ”Världens äldsta människa” och hennes knep för att hålla sig vid liv.

Problemet är att hon med stor säkerhet inte är 127. Hon kan inte visa upp några bevis för sin ålder och det är väldigt många yngre släktningar som hävdar att just deras gamla farmor är äldst i världen.

Guinness rekordbok och organisationen Gerontology Research Group har utvecklat ett system för att säkra trovärdigheten. Det hela bygger på födelsebevis, vilket gör att många i tredje världen omöjligt kan bevisa sin ålder, men det är heller inte troligt att det finns så många i den delen av världen som klarar sig upp emot 130 år när det bevisligen bara funnits en människa som passerat 120. Det var fransyskan Jeanne Calment som dog 1997 vid 122 års ålder.

Sen är det ett hopp ner på flera år enligt den verifierade listan. Amerikanskan Sarah Knauss blev 119 år och därefter följer två 117-åriga kvinnor. Världens hittills äldsta man blev 116. Bara att komma över 110 är otroligt svårt som det ser ut i dag, så att Leandra skulle vara 127 är tyvärr inte trovärdigt. Världens nu verifierat äldsta person heter Misao Okawa,  är 116 och bor i Japan.

Vad gäller Leandras knep, att äta choklad, jobba länge och leva som singel så har hon säkert rätt i att de hjälpte henne så långt som hon ändå har kommit. Jeanne Calment älskade också choklad. Vikten av att arbeta ända in i kaklet är helt klart viktigt enligt både studier och vittnesmål. Att leva som singel är på ett ytligt plan inte så lyckat, men har säkert varit bra för Leandra om hon istället för att bli instängd i ett äktenskap kunde vara socialt aktiv. Mycket mellanmänskliga relationer är en omvittnad faktor om man vill leva länge.

Listorna är spännande att titta på (inte minst att se sådana faktum som att det bara finns sex människor kvar på jorden som har upplevt 1800-talet) men de är också intressanta för forskarna. De intevjuar och undersöker de flesta ”supercentenarians” för att förstå vilka processer i dem som tillät dem att bli så gamla. Och när processerna är kartlagda kan de eventuellt överföras medicinskt till andra.

Och Sveriges äldsta då? Astrid Zachrisson klarade med nöd och näppe 113. Här är hela den verifierade svenska listan.

Lämna en kommentar