Vården hänger inte med

Titta på den här TED-föreläsningen. Läkaren Daniel Kraft visar vad som håller på att hända med vår hälsa och möjligheter att kontrollera den. Om du tycker att en Iphone4 gör mycket i dag, vänta tills åttan kommer. Vad datorkraft, hälsoappar, genteknik, robotik, läkemedelsutveckling och nanomedicin kommer att göra med hälso- och sjukvården inom bara ett decennium blir omvälvande.

I den utveckling Daniel Kraft beskriver ser jag en rejäl stoppkloss och det är den nuvarande strukturen på sjuk- och hälsovård. Läkare, apotekare och annan sjukvårdspersonal kommer INTE att hänga med när du presenterar resultat från dina egna hälsomätningar och föreslår åtgärder. Du kommer att tvingas in i de upparbetade rutinerna där provtagning, analys och ordination kan ligga årtionden efter den senaste forskningen. Det kommer att behövas alternativ.

Själv har jag den gångna veckan fått stå ut med att läkare A skrivit ut FEL recept på en hudkräm till dottern och Apotekare Berit föreläst för mig med myndig ton om diverse självklarheter efter att jag själv och inte hon noterat felförskrivningen. Kollegialt sur blev hon också för att jag tyckte att läkaren borde skärpa sig. Allt detta tog massor av timmar av min tid, ett antal meningslösa skattepengar och mitt barn hade varit i fara om jag inte hade varit påläst själv.

Enkla sökningar med telefonen på fass.se rustar dig med information inför mötet med vården. Många har inte förmågan eller intresset att själv sätta sig in i sin hälsosituation, men ännu fler har det och kommer att veta mer och tycka mer. Även om läkaren har helheten och inte du, så har du dig själv, dvs känslan för din egen hälsa.

Relationen patient-vård kommer att, låt oss säga, utvecklas. Och det har redan börjat.

 

One Response to “Vården hänger inte med”

Lämna en kommentar