Vad vi lär oss av vad vi inte vet

Vetenskapen går snabbt framåt och vi lär oss exponentiellt mer om hur kroppen fungerar år från år. Då blir det rejält tydligt att det är så mycket vi inte vet och att nyfikenhet och ödmjukhet därför måste vara de viktigaste ledstjärnorna när man diskuterar kropp och hälsa.

Tanken slår mig till exempel när jag läser om Resolvin, ett ämne som fångat forskarnas uppmärksamhet. Det visar sig ha goda effekter i samband med cancerbekämpning genom att det motverkar inflammatoriska processer. Det visar sig också att en mycket potent form av Resolvin uppstår när man blandar Omega 3 och Aspirin. Både tillskotten har var för sig visat sig ha positiv verkan på kroppen. Eftersom de antagligen också verkar i kombination stärks aktierna för de som menar att det kan vara en god idé att supplementera med Omega 3 och Aspirin efter medelåldern. De som tvärsäkert argumenterar emot (inte sällan profiler med en maktbas i myndigheter/medier) kanske man därför ska ta med ytterligare en nypa salt.

Ett annat exempel är den nya fastehärmande dieten som nu även finns som matpaket i Sverige. Det är fascinerande att forskarna upptäckt en så kraftfull mekanism i kroppen som drar igång efter några dagars kostreduktion. Vi behöver alltså inte ta piller och tillskott för att sätta igång den, knappen aktiveras av tillfälligt mindre mat. Att regelbundet gå in i sådana kontrollerade femdagars-fastor ger även det mindre inflammation och bättre fungerande processer i kroppen. Det går helt på tvärs med decennierna av information av typen ”det är viktigt att äta för att hålla blodsockret uppe”, vilket är ett tämligen irrelevant samband i mänskligt liv och ändå så tvärsäkert predikat i så många år.

Vi lever i omvälvande tider.

Lämna en kommentar