Ungt blod motverkar åldrandet

Kanske har vi haft det på känn, med tanke på alla vampyrlegender. Det är numera bevisat att om man tar blod från en ung varelse och för över till en äldre så inträffar en mängd förbättringar i kroppen: musklerna stärks, hjärtat slår effektivare och hjärnan fungerar bättre. Gamla råttor som får ungt råttblod ser till och med yngre ut.

Det som kan låta som en saga ska nu testas på allvar och i oktober startar försök i USA då unga människor ska få ge blod till äldre personer drabbade av lätt Alzheimer. Forskarna tror att samma förbättringar som de sett hos råttor ska uppstå hos människor också.

Vad är det då som fungerar så bra med ungt blod? För det första måste man inse att blodet är en jättecocktail av ämnen, inte bara syretransporterande röda blodkroppar. I blodet finns mängder av hormoner och andra ämnen som utsöndras i olika organ och styr kroppens utveckling och reaktioner.

Troligen har många hittills okända ämnen i blodet en inverkan på åldrandeprocessen, men man har upptäckt ett speciellt protein som försvinner med åren. Det kallas GDF11 och tycks fungera som en slags signal till kroppens olika celler att ligga i och inte ge upp (se till exempel hjärtförstoring som backar)

Ett preparat med proteinet GDF11 skulle kunna vara framtaget inom 3-5 år och då börja testas som läkemedel, tror forskarna.  Det kan ligga många fler friska år i att börja behandla sig med en framtida variant av GDF11.

One Response to “Ungt blod motverkar åldrandet”

Lämna en kommentar