Undermedlet som skyddar mot rynkor

I handeln i dag finns det ett (1) bevisat medel som funkar mot rynkor. Det är den vanliga solkrämen. Du behöver i allmänhet inte vårdande serum och anti-age tonics, men du behöver solkräm för att skydda din hud. Däremot kan nya preparat vara på väg som hämmar nedbrytning av kollagen.

Det största problemet för den som vill ha hud som en tonåring är nämligen att kollagenet, de proteinkedjor som likt lera formar våra anletsdrag, bryts ned och stelnar. Det beror på åldrande celler och inte på brist på fukt. Ansiktet återfuktar sig självt i allmänhet så det är oftast nödigt att lägga pengarna på dyra ansiktskrämer.

Solkrämen däremot bör du inte glömma nu när sommaren närmar sig. Det är ett effektivt skydd inte bara mot nedbrytning av kollagen, utan också åldersförändringar i pigmenten och cancer. ”Truck driver face” är ett bevis på detta. Lastbilschaufförer uppvisar ofta mer rynkor på vänster sida av ansiktet. Den sida som vetter mot sidofönstret i förarhytten. Nedan ett extremt exempel från New England Journals of Medicine.

William McElligott

 

Det finns förstås en hel del andra ämnen som exempelvis kosmetikaföretag hävdar fungerar mot rynkor. AHA exempelvis, ger en slätare hud, men till priset av att hudceller skalas av kemiskt. Det angriper inte problemet i grunden. Att supplementera med kollagen, alltså ta piller med kollagen, har blivit populärt och flera studier visar att det faktiskt ger effekt, men här finns en hel del lösa trådar.

För det första är Kollagen proteinkedjor. De bryts ner i magen till smådelar. Dessa bitar använder cellerna till att bygga nytt kollagen på de ställen i kroppen där det behövs. Smådelarna kommer även från en massa annan föda med protein. Att just supplementering med kollagen skulle fungera innebär att det skulle finnas en ny okänd mekanism som triggar celler efter vad som når magsäcken. Möjligt, men inte kartlagt och inte bevisat. Det behövs mer forskning. Här finns kollagentillskott om du ändå är intresserad.

Mer forskning kommer. Inte bara om kollagentillskott. Ett exempel är upptäckten att proteinet Granzyme B bryter ner kollagen. Det bör finnas sätt att på medicinsk väg sätta käppar i hjulet för detta protein där man vill ha mer kollagen. Så håll ut. Och använd solkräm.

 

Tagged with:

Lämna en kommentar