Träning är bästa elixiret

Att träning är bra torde inte ha gått någon förbi, men effekten är förvånansvärt verkningsfull för att hålla åldersförändringar stången.

Jag har tidigare skrivit om möjligheten att hålla muskelförtviningen borta med hjälp av styrketräning. Nu visar tester av den kanadensiska seniorelitidrottaren Olga Kotelko att den kognitiva försämring som följer med åldrandet också kan hållas emot.

Studier av en enskild människa utgör inget egentligt forskningsbevis, men det är ändå väldigt intressant att ta del av Olgas öde. Efter pensionen bestämde hon sig för att satsa på idrott och hon blev världsbäst i en mängd grenar på den, uppenbarligen blomstrande, senioridrottsscenen.

Vid 93 års ålder lät hon sig undersökas i detalj med kognitiva tester och hjärnscanning. Det visade sig att hon i mångt och mycket hade en hjärna som motsvarade den hos 60-åringar. Hjärnan hade inte krympt på det sätt som är normalt hos 90-plussare, hennes minne var intakt och koncentrationsförmågan god. Arbetsminnet, de kognitiva funktionerna, hade dock påverkats och var sämre än hos en normal 60-åring, men bättre än hos en normal 93-åring.

Det tycks som att träningen hon satsade på från 60-årsåldern har gjort att hjärnan behållit mycket av sina funktioner, trots åren som går. De visar hur formbar hjärnan är och vilka möjligheter som finns.

Tyvärr dog Olga Kotelko av en hjärnblödning, alltså hjärt-kärlsjukdom, vid 95 års ålder.

Olga-Kotelko-TJWR

Tagged with:

Lämna en kommentar