Take the blue pill?

Det nya kosttillskottet Basis från amerikanska Elysium är intressant, inte bara för dess skumma blåa färg. Det sätter en grundproblematik med livsförlängande preparat i blixtbelysning.

basic

Bakgrunden är att 62-årige forskaren Leonard Guarente från ansedda MIT (Massachusets Institute of Technology) tröttnade på att hans forskning inte ledde någonvart. NAD och Pterostilbene skyddar celler och leder till ett längre liv är Guarentes övertygelse, men båda ämnen är naturligt förekommande och kan inte patenteras och tjänas pengar på. Därför vill ingen göra de dyra studier som krävs för att ämnena ska bli läkemedel och få stämpeln ”bevisat och ofarligt” på sig.

Guarente har därför valt att marknadsföra sina resultat som kosttillskott, men i en ”farmaceutisk miljö”, och han hävdar att tillverkningen är kontrollerad som vore det ett läkemedel.

Bra. Men han tar betalt för det också. Kanske tröttnade han även på sin universitetslön. Och NAD är troligen mest metabolt verkande, likt många andra preparat, dvs endast en del i pusslet som leder till åldrande.

Förvånande nog lånar sig en rad nobelpristagare till Elysiums projekt. Vet de om vad de sätter sitt namn på?

Med detta sagt är det förstås intressant med både NAD och Pterostilbene.

Grejen med NAD är att nivåerna sjunker med åren. Att höja dem torde göra nånting iallafall.

Pterostilbene är inte olikt ett läkemedel. Många års kontinuerlig tillförsel utöver vad som finns i till exempel blåbär ger av forskningsresultat att döma ett cellulärt skydd på flera olika plan. Se det som en del av kosten.

Vill du inte hoppa på Elysiums erbjudande finns det betydligt billigare sätt att få i sig 50 mg Pterostilbene. Elixirs samarbetspartner Health Monthly har också en variant av NAD. Dock i doser som är betydligt svagare än Elysiums 250 mg. Elixir återkommer med alternativ.

Mer om Pterostilbene

Lämna en kommentar