Silicon Valley ska hacka åldrandets kod

Det är i USA de första större satsningarna på att ”knäcka åldrandekoden” görs och det har säkert sina sociokulturella förklaringar. Kalifornien är hemmaplan för Googles Calico, Craig Venters Human Longevity och Sens Foundation. Nu finns även Palo Alto Longevity Prize, ett initiativ mitt i kaliforniska Silicon Valley som tar sin drivkraft från det område som leder världens tekonologiska tillväxt.

Det är biologen och investeraren Joon Yun som går in med i första hand en miljon dollar och i andra hand vidare investeringshjälp. Hans mål är att få de tiotals medverkande labben att jobba med begreppet homeostas. Det betyder jämnvikt och är grunden för allt liv. Din kropps alla celler strävar efter jämnvikt. Temperatur, andning, ph, nergiåtgång, tillväxt, matintag – allt kalibreras oupphörligt. Med åldern är det allt svårare att upprätthålla jämnvikten. Du märker kanske att kroppen inte svarar lika snabbt vid ansträngning.

För att vinna priset ska man visa att man kan återställa jämnvikten i ett åldrande däggdjur till en yngre förmåga. Det går att mäta den homeostatiska kapaciteten genom att kontrollera hjärtverksamheten.

Prisets grundare Joon Yun menar att en satsning på att motverka åldrandet räddar miljoner människor från cancer och liknande ålderrelaterade sjukdomar. Han menar också att när människorna blir äldre kommer de att kunna jobba bättre för att ta hand om jorden istället för att bara lämna det åt barnbarnen.

Återstår att se vad priset ger, men att Silicon Valley är en plats även för biohackare står klart.

Lämna en kommentar