Senaste nytt om Qsiva och Belviq

Här kommer en uppdatering om de båda läkemedel som är på gång för att hjälpa människor som lider av övervikt och har svårt att komma till rätta med den.

Den blanding av Phentermine och Topimarat som först hette Qnexa, men som nu ska marknadsföras i USA som Qsymia kommer i Europa att få namnet Qsiva. I september blir det en hearing med europeiska läkemedelsverket. Då får vi reda på mer detaljer om när läkemedlet kan komma till Europa och bli tillgängligt för svenskar. Troligen blir det inte förrän efter årsskiftet.

Det andra preparatet som nu är på väg ut, Belviq, kommer också att ansöka om godkännande i Europa. Samma sak där – i USA antas preparatet komma ut i slutet av 2012, I Europa förhoppningsvis under första halvan av 2013.

Det är rent allmänt intressant att följa debatten om dessa båda läkemedel i USA. Vissa läkare välkomnar ”ytterligare verktyg i lådan” medan andra säger att de kommer att undvika att förskriva läkemedel. Konkurrensen mellan de båda medicinerna är också något som det spekuleras i. Qsymia är det klart mest effektiva pillret i testerna och borde därför bli mer populärt, men många påpekar att Belviq har lägre risk för allvarliga biverkningar och därför kan det bli det läkemedel som läkarna väljer i första hand. Det kan också vara extremt effektivt i vissa fall.

Vid onlinekonsultation är Belviq därmed också ett naturligt första val – som det ser ut nu. Elixir fortsätter bevaka utvecklingen.

Lämna en kommentar