Beviset för att Belviq fungerar

13 år efter att det nu indragna läkemedlet Reductil godkändes har det nu kommit ett nytt läkemedel för de som vill ha hjälp att gå ner i vikt. Belviq har likheter med Reductil, men färre biverkningar.

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkände Belviq 27 juni och Arena Pharmaceuticals satsning på substansen Lorcaserin gick äntligen i mål. Tidigare har FDA varit kallsinniga, men läkemedelsmyndigheten omvärderade Lorcaserin efter att trycket på att godkänna ett bantningspiller blev större.

Arena har givit substansen namnet Belviq och riktlinjerna för behandling är att alla som inte är gravida kan få medicinen. Man ska dock ha ett BMI på minst 30 alternativt 27 med diabetes, för högt kolesterol eller för högt blodtryck.

Alla tabeller och siffror som omgärdar detta nya bantningsläkemedel är svårtydda. Däremot finns redan en ”success-story”. Överviktige Ed Susman följdes av amerikanska Medpagetoday under åren 2008-2009 när han ingick i ett kliniskt försök med Lorcaserin. Då visste han inte om han fick Belviq eller ett placebo, men han hade sina aningar. Susman gick nämligen ner 25 viktiga kilo från sina 150 under försöket.

Efter att Belviq blev godkänt fick han reda på att det var det riktiga läkemedlet han fått. Han hoppas nu att läkemedlet snabbt kan komma ut på marknaden så att han kan fortsätta förlora skadliga kilon. Läs artikeln här och se en film om Susmann och Belviq nedan. Observera att substansen inte funkar lika bra på alla som den gjorde på Susman.

När kan Belviq bli tillgängligt i Europa via onlinekonsultation då? I USA rullas Belviq troligen ut i början av 2013 och Europa lär inte komma långt efter. Substansen ligger redan och väntar på godkännande hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och allt tyder på att introduktionen i Europa kommer nästan samtidigt med den i USA.

2 Responses to “Beviset för att Belviq fungerar”

Lämna en kommentar