Revolutionerande ny tjänst för svenska patienter

Elixir har länge efterlyst onlinekonsultationer som drar bättre nytta av internets möjligheter och gör alternativen till svensk sjukvård säkrare.

Och nu sker en utveckling. Euwebdoctor.com är en ny tjänst för EU-medborgare som visserligen är på engelska, men som riktar sig även till svenskar. Den går ut på att du enkelt bokar en tid på nätet och sedan träffar en riktig doktor via Skype. Ljud och bild alltså. Doktorn får en bild av dig och du kan samtala med doktorn.

Den anslutna läkaren kan sedan skriva ut ett recept till dig. Detta recept kan du i princip (LV:s föreskrifter se sidan 3) använda för att hämta ut din medicin på svenska apotek, även om det i praktiken kan bli stökigt att övertyga expediterna. Du kan också välja att få medicinen skickad till dig från apotek anslutna till euwebdoctor.

Tjänsten riktar sig främst till personer som redan ordinerats ett recept under lång tid av svensk läkare och bara vill fylla på det utan massa köer eller tidskrävande resor. Du behöver bara en dator och tio minuter och kan befinna dig på resande fot.

Det är också möjligt att söka doktorn för enklare åkommor där läkaren anser att han inte behöver göra en fysisk undersökning utan bara kan ställa frågor. Det är ingen bra idé att söka läkare på euwebdoctor för ”ont i magen”. Om du däremot tror dig veta vad du behöver kan det kännas bra att få bekräftelse på detta genom att samtala med en riktig läkare, som sedan också kan hjälpa dig om han eller hon finner det lämpligt.

Tjänster som denna finns redan i USA och Indien. Euwebdoctor startar från Polen. Det innebär att man har polska läkare som är duktiga på engelska. Du måste alltså också behärska engelska.

– Tids nog skall vi ha läkare från de flesta EU länderna och kunder i densamma, säger en svensk representant för Euwebdoctor som jag varit i kontakt med, men som inte vill bli offentlig.

Jag har full förståelse för att man inte går ut öppet med en sådan här satsning i Sverige just nu eftersom responsen hon medier, myndigheter och allmänhet blir reflexmässigt mycket negativ. Om några år tror jag dock att även svenska privatpraktiserande läkare öppnar onlinemottagning. Utvecklingen rör sig ditåt. Om någon tror jag pratar i nattmössan så läs denna intressanta artikel med IT-professor Bo Dahlbom som vågar sig på några radikala förutsägelser.

Euwebdoctor.com är ett första steg och förhoppningsvis håller tjänsten vad den lovar. Fungerar det så avlastas svensk sjukvård samtidigt som miljöbelastande resor och förlorad arbetsinkomst i samband med läkarbesök dras ned till ett minimum.

 

One Response to “Revolutionerande ny tjänst för svenska patienter”

  1. Den verkar inte seriös, jag menar, vilken seriös verksamhet skulle vara registrerad i ett annat land än den är verksam i och hänvisa till en gmail-adress?!

Lämna en kommentar