Resveratrol aktiverar uråldrig skyddsmekanism visar ny studie

Mysteriet kring hur ämnet Resveratrol utöver sina skyddande egenskaper verkar ha lösts. Mekanismen som skyddar våra kroppar mot tidens tand handlar om en uråldrig funktion som vi delar med växtvärlden.

Bakgrunden är att man inte har kunnat hitta någon rimlig förklaring till hur Resveratrol fungerar. Man har sett att stora doser påverkar SIRT1-genen, men inte kunnat förklara hela bilden. Fransmännen tycks till exempel inte vara lika drabbade av åldrandets sjukdomar som andra folk och många har pekat ut den höga vinkonsumtionen som en trolig faktor. Men vad i vinet skulle det vara som kan skydda de franska kropparna? Kanske fenoler som Resveratrol som ingår i druvorna? tänker vissa forskare, men de har inte kunnat bevisa hur de små mängderna Resveratrol i vinet skulle kunna skapa ett skydd mot sjukdom.

Nu har ett gäng forskare publicerat en trolig lösning på detta. Resveratrol liknar i hög grad en aktiv del i enzymet TyrRS. Normalt sett hjälper detta protein till med att skapa andra proteiner, kroppens aktiva maskineri, utifrån kartan som våra gener bistår med. Men det forskarna var intresserade av var att enzymet TyrRS också verkade ha en annan funktion. Vid stress och hårda tider vandrade TyrRS in i cellkärnan och ökade genuttrycken för skyddande processer, till exempel den cancernedtryckande genen P53 och ”leva länge”-generna FOXOnature14028-f13A och SIRT6.

Resveratrol är uppenbarligen en signal för TyrRS att vandra in cellkärnan och signalera skyddsställningar istället för att skapa nya proteiner. Forskarna kunde också visa den exakta mekansimen, dvs hur formen på Resveratrol liknar aminosyran Tyrosin. När Resveratrol binder på TyrRS istället för Tyrosin aktiveras skyddsmekanismen.

Denna mekansism delar vi med växtvärlden. Växter har också TyrRS-proteinet. Vissa växter, till exempel druvor, producerar eget Resveratrol som svar på stress, till exempel mögelangrepp. Detta Resveratrol aktiverar deras skyddsmekansism. Och gör så även i oss djur.

Tydligen behövs bara små mängder Resveratrol för att åstadkomma en märkbar effekt. Därför tror forskarna att de små mängder som finns i rödvin räcker för att åstadkomma en skyddsprocess hos vindrickare.

Spännande resultat, och ytterligare en anledning att överväga tillskott av Resveratrol.

 

Tagged with:

Lämna en kommentar