BCAA – grenade aminosyror

Allt mer pekar på att tillskott av grenade aminosyror kan ge fler friska år.

Vetenskapligt visad verkan

Gå direkt till vår utvalda leverantör

I styrketräningsvärlden används BCAA, Branched Chain Amino Acids, för att maximera muskelbyggandet. Men de tre grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin är också ett sätt att få fler friska år.

Kroppen behöver få i sig BCAA via kosten och till skillnad från alla andra proteiner bryts de inte ner och byggs upp igen. De rullar direkt ut i blodet och hjälper bland annat till att upprätthålla muskelmassan. Allt mer tyder också på att de har en positiv effekt på flera system som motverkar åldrandet. Leucin, isoleucin och valin gör mycket positivt:

  1. De reglerar upp SIRT1-systemet, vilket till exempel också Resveratrol gör.
  2. De aktiverar kroppen egna system för att motverka fria syreradikaler.
  3. De initierar nybildning av de viktiga mitokondrierna i cellerna.
  4. De ökar insulinkänsligheten.

Exakt vad som händer håller forskarna på att undersöka, men de har visat att djur kan leva upp till 25 procent längre om man slår ut den gen som gör att BCAA bryts ner. Om man istället ser till att ge tillskott av BCAA ser man också en effekt om än inte lika stark.

Effekten är bättre om du styrketränar i samband med intaget av BCAA. Undvik att ta tillskott av andra proteiner än de grenade aminosyrorna. Undvik speciellt Metinonin och Tryptofan i en strategi för att leva längre (dvs dra ner på animaliska livsmedel).

Den senaste forskningen

Mer om BCAA i bloggen

Så kan vi erbjuda Sveriges billigaste hälsokost.

Leverantörer Tillförlitlighet
HealthMonthly

Beställ nu!

Leave a Review