Otydligt om medicinimport i DN

DN:s huvudnyhet i dag är att kriminella gäng tjänar pengar på att smuggla förfalskade mediciner. Låter helt rimligt och det är oroande eftersom dessa människor är skrupellösa.

I en sidoartikel påstås det att tullen är ”bakbunden” och förhindrade att ingripa på grund av en ”lucka i lagen”. Här undrar jag om det inte är så att antingen DN eller tulltjänstemannen har fått något om bakfoten.

Det stämmer att man får importera mediciner inom EU om vissa kriterier är uppfyllda (detta anser inte jag är en lucka i lagen utan en viktig medborgerlig rättighet), men givetvis gäller inte detta förfalskade mediciner. Det är förbjudet att föra in mediciner som inte är godkända av svenska läkemedelsverket.

Tullverket duckar bakom en underlig formulering om att de inte får kolla paket från EU om det inte föreligger misstanke om missbruk, vilket det inte gör i fråga om bantnings- och potensläkemedel. Varför river då tullen upp mina paket med hälsokost från England? Föreligger misstanke om missbruk? Om inte, kan jag stämma tullen?

Nej, det här verkar konstigt. Inte står Sveriges gränser vidöppna för inflöde av kemiska substanser i förfalskade förpackningar. Det måste vara en missuppfattning eller så har vi ett problem som är mycket större än ”en lucka i lagen”.

Lämna en kommentar