”Onlinekonsultation” nu på vårdcentralen

De digitala verktygen äter sig in i vården. Vårdcentraler online såsom kry.se har snabbt blivit en etablerad företeelse. Nu dyker de tidigare så utskällda ”onlinekonsultationerna” upp även i fysiska vårdcentraler.

Den svenska vårdtjänsten Collabodoc lanserar en modell där patienter på vårdcentralen först möts av en dator med pekskärm. Där får de svara på frågor relaterade till sin hälsa och sitt problem. Vid behov kommer de sedan till en sköterska som tar ev. prover. Först därefter träffar de läkaren.

Det innebär att läkaren inte behöver ödsla tid på att ta in grundinformation utan kan utföra sin viktigaste roll, nämligen se och prata med patienten för att upptäcka en underliggande problematik som onlinekonsultationen inte kan fånga in.

Intressant är också det faktum att patienten blir mer involverad och fokuserad efter att ha fått reflektera vid en dator runt frågeställningarna om hälsan.

Sammantaget kan man väl konstatera att Collabodocs idé är utmärkt och den sista kollen med läkaren gör att säkerheten är högre jämfört med de onlinekonsultationer Elixir tipsar om och de internet-vårdcentraler som börjar växa upp.

Dessutom visar utvecklingen att digitaliseringen nu rullar in på allvar.

Tagged with:

Lämna en kommentar