Onlinekonsultation får ok av svenska myndigheter

Även om de flesta representanter för sjukvård och myndigheter blir upprörda till obehagets gräns när de ombeds kommentera begreppet onlinekonsultation, så har det skett en värdeförskjutning under de senaste åren. Något som Läkemedelsverket nu medger, när de klassar viss onlinekonsultation som laglig.

De svenskar som är smarta när de handlar läkemedel vid sidan av svensk sjukvård använder sajter med läkare som via en onlinekonsultation skriver ut riktiga mediciner. De osmarta svenskarna går på rena bluffsajter eller knaprar ”generisk viagra” dvs piratförfalskad i något källarlabb i Asien.

Läkemedelsverket har nu gått till botten med de seriösa sajter som Elixir tipsar om och som har EU-legitimerade läkare och samarbete med etablerade apotek. Det visar sig att allt är grönt om man köper från de brittiska sajter som Elixir tipsar om – även om alla etablerade svenska myndighetsinstanser surar. I det senaste numret (1/2012) av tidningen LäkemedelsVärlden finns en artikel om saken. Tyvärr bara för prenumeranter för tillfället, men här är ett citat:

Och för den som vill det tycks alltså Euroclinix erbjuda en, om än dyr, så legal handelsplats för receptbelagda läkmedel. Det är i alla fall den slutsats Läkemedelsverket drar efter att ha varit i kontakt med de brittiska mynhdigheterna. Konceptet att sälja receptbelagda läkemedel via onlinikonsultation är legal enligt brittisk lagstiftning, förutsatt att apotetket är legalt och registrerat hos behörig brittisk myndighet och att läkaren är legitimerad och registrerad.
”Vi kan bekräfta att det använda apoteket är legalt och att den läkare som skrivit under receptet är legitimerad och registrerad”, svarade en kollega på det brittiska läkemedelsverket, MHRA, Maria Gustafsson utredare på Läklemedelsverket när hon kontaktade dem.
– Så det vi tyckte såg ut som en ny variant av illegal försäljning av receptbelagda läkemedel tycks vara legal, säger hon.

Det känns bra att det här steget som jag tog för flera år sedan också tas av Läkemedelsverket. Onlinekonsultationer har kommit för att stanna och myndigheterna bör arbeta för att göra förfarandet bättre och säkrare. För att på så sätt styra bort alla oseriösa kvacksalvare som allt för många svenskar handlar av.

One Response to “Onlinekonsultation får ok av svenska myndigheter”

  1. Lisbeth. Ne4r folk anser att t.ex. rf6ka, krf6ka osv tillhf6r privatlivet och re4tten att beste4mma f6ver den egna kpreopn, se5 har de ju delvis re4tt. Re4tt e4nda fram till operationsbordet. De5 e4r det plf6tsligt inte en privatsak. De5 e4r det allas sak. Att betalave5rdnotan.c4r det de5 se5 konstigt, om samhe4llet le4gger sig i njutningsgifterna?Gt

Lämna en kommentar