Nya rön om Resveratrol

Resveratrol var ett av de första tillskotten jag tog. Jag var påverkad av resultaten som visade längre livslängd för maskar och möss och en allmän hysteri kring ämnet, inte minst för att det finns den del av det i rödvin.

Det uppstod en backlash när forskning motsades och satsningar las ner, men ämnet ligger kvar i forskarnas provrör och mer och mer resultat kommer, vilket gör att jag fortsätter med Resveratrol (dock ej i samband med träning, då det kan förta träningens positiva effekter).

Den senaste veckan har det kommit två intressanta studier. En som visar Resveratrol motverkar uppkomsten av ett slags plack i hjärnan, vilket leder till Alzheimer. Den andra att Resveratrol motverkar inflammatoriska processer som leder till hjärt- och kärlsjukdomar. Studierna innehåller också för mig intressant sidoinformation, som att Resveratrol och dess metaboliter faktiskt når hjärnan när man svalt dem och att mekanismen som motverkar inflammation handlar om att ämnet blockerar ett protein som drar igång inflammatoriska processer.

Att ta Resveratrol är inte ett bevisat sätt att skjuta upp åldrandet, men mycket tyder på att det håller dig frisk längre och motverkar processer i kroppen som du inte vill ha där.

Det skulle potentiellt också kunna vara farligt. Molekylen är liten och verkar kunna gripa in lite varstans. Man kan visa positiva effekter på många sätt i kroppen kortsiktigt, men vad händer på längre sikt? Långtidsstudier pågår.

Men varför vänta i 20 år på motstridiga långtidsresultat. Kan jag motarbeta plack i hjärnan och inflammationer i blodkärlen i dag så gör jag det. Det är lustfyllt att göra vad man kan. Att ligga i och vara först på bollen kanske inte är så smart alla gånger, men det är roligare och kan leda längre än försiktighet.

 

 

 

 

 

Tagged with:

Lämna en kommentar