Ny protein-produkt: BCAA

Alla borde ägna sig åt styrketräning. Det har troligen större potential att ge fler friska år än joggning och så är det högt i tak för spännande tillskott i träningslokalen:). Grenade aminosyror, Branched Chain Amino Acids, BCAA, ett tillskott som är vanligt i muskelbyggarbranschen och som med stor sannolikhet ger fler friska år. Mer om BCAA här.

Häromdagen stärktes argumentet att använda BCAA. Några europeiska forskare har gjort ett hästjobb och kartlagt 40.000 gener utifrån vilken påverkan de har på åldrandet. Det mest uppseendeväckande var att om den gen som ansvarar för att bryta ner BCAA saknas lever både maskar, zebrafiskar och möss upp till 25 procent längre. Forskarna testade att ge djuren tillskott av BCAA och då levde de också längre, om än inte i lika hög usträckning.

OM det nu är så att hälsofördelar med grenade aminosyror även uppstår i människor vore det intressant. BCAA-tillskott kan bidra till bättre hälsa för dig som passerat 35, speciellt om du även styrketränar.

För att ta tysta genen som bryter ner BCAA går väl inte? Jo, kanske i teorin. En annan spännande utveckling är att forskarna nu har fått klartecken att använda genterapi mot en blödarsjuka. Genom att infektera människor med ett ofarligt virus som bär med sig en slöjdad gensekvens får man levercellerna att börja tillverka det protein blödarsjuka saknar. Verktyget är trubbigt och lite läskigt i dag. Men inget säger att det inte kommer att bli sylvasst i morgon.

Tagged with:

Lämna en kommentar