Ny produkt: NAC

Utan kroppens antioxidativa system skulle vi inte hålla ihop länge. I samband med cellandningen skapas så kallade fria radikaler som snabbt kan bryta ner andra molekyler. Vårt evolutionärt utvecklade skydd mot detta håller oss fräscha i 30-35 år, men sedan börjar felen bli många. Troligen är fria radikaler en del av problemkomplexet som leder till åldrande.

Molekylen glutation har länge varit känd som ett viktigt ämne för att motverka de fria radikalernas härjningar i cellen. Det är något som inte kan tillsättas via kosten eftersom molekylen är för komplex och bryts ner matsmältningen. Den kan dessutom inte passera blod-hjärnbarriären. Alltså måste vi nöja oss med den Glutation kroppens egna celler kan producera.

Ett sätt att underhålla produktionen är dock att bidra med aminosyran cystein. Det vanligaste är att ta N-Acetyl-Cystein (NAC) som tillskott. Jag har personligen funderat på att komplettera min egen ”stack” med något glutation-relaterat.

Det som fick mig att välja NAC och lyfta fram det var läsningen av en ny studie i ansedda tidskriften Cell. Möss som fått tillskott med NAC visade sig behålla storleken på brässen även under åldrandet. I möss liksom hos människor minskar storleken på denna central för immunsystemets celler kraftigt med åren.

Immunsystemets gradvisa försämring är det som leder till döden om inget annat gör det. Att ta NAC som dessutom har potential att hjälpa andra celler att hålla sig fräscha och inte förfalla till cancer är i mitt tycke inte alls onödigt, även om studier på människor inte har gjorts. Biverkningarna är få även om vissa rekommenderar samtidigt intag av C-vitamin för att balansera molekylerna.

3 Responses to “Ny produkt: NAC”

  1. Vad tycker du om studien som visade att NAC löser upp BBB?
    Personligen använder jag Sertria Glutathione, C60-oo och ibland MitoQ.

  2. Du menar att NAC passerar över blod-hjärnbarriären? Har inte sett någon sådan studie. Länka gärna.

    Möjligheterna är många, men det är komplext och effekterna kan vara svåra att mäta. C60 och MitoQ är spännande även om jag själv bara följer informationsflödet än så länge.

Lämna en kommentar