Ny elektronisk klinik förnyar svensk vård

Verkligheten förändras snabbt i vettig riktning nu. Vem trodde för ett år sedan att man i dag kan gå in på ett svenskt apotek och konsultera en läkare via onlinevideo, få ett recept och kunna hämta ut sin medicin direkt på apoteket?

Man kan det. Finska Laastari-kliniken har kört igång verksamhet i några filialer av Apoteket Kronans droghandel i Stockholm. Du behöver inte boka tid utan kan gå dit direkt och prata med en sköterska. Vid behov kopplar hon sedan upp ett videosamtal med en läkare som efter distanskonsultation kan utfärda behandlingen.

Det här är ny behandlingsformer baserad på ny teknik som ger patienter valfrihet. Kostnaden är normalt 490 kronor. Högre än på vårdcentralen, men fördelen är det smidiga förfarandet.

Elixir välkomnar förstås alla alternativ för svenska patienter, men även ur samhällsperspektiv ger detta stora fördelar. Dussinbesöken på vårdcentralerna blir färre och där är kostnaden minst 1000 kronor per besök som hamnar på allas vår skattenota. Laastarikliniken avlastar alltså primärvården.

Givetvis kommer invändningar från läkarhåll. Enligt läkarförbundet finns risk för att man missar viktiga sjukdomar eftersom kontakten sköts elektroniskt. Mitt tips är att låta duktiga sköterskor och noggranna läkare sköta de enklare jobben på minutklinikerna så kan förbundet koncentrera sig på felbehandlingar och förvägrade remisser på vårdcentralerna.

Däremot kan jag ge förbundet rätt i farhågorna för att mer antibiotika ska skrivas ut. Kliniken säger sig behandla öroninflammation och halsont. Precis de åkommor som normalt sett inte behöver behandling annat än smärtstillande. Tveksamt om de som vinstdrivande företag har kurage nog att hålla emot kraven på penicillin.

Lämna en kommentar