Nu kommer bantningspillret Mysimba

OBS! Detta är ett äldre inlägg. Aktuell information om Mysimba hittar du här.

2010 drogs det populära bantningspillret Reductil bort från marknaden eftersom det kunde orsaka depression. Sedan dess har många läkmedelsfabrikanter försökt hitta ett nytt medicinskt hjälpmedel för alla som behöver gå ner i vikt för må bättre och slippa sjukdom.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten har godkänt Qsiva och Belviq, men dessa har sålt dåligt och förbjudits i Europa eftersom de inte anses säkra. In träder Contrave/Mysimba. Contrave har sålt väldigt bra sedan den amerikanska introduktionen i somras och det verkar som om vanligt folk har tagit det till sig i stor utsträckning.

En rådgivande instans hos den europiska läkemedelsmyndigheten har rekommenderat att medicinen godkänns och det mesta tyder på att den kommer att kunna förskrivas i Europa om några månader. Här kommer medicinen att heta Mysimba.

Mysimba består av en kombination av två redan godkända läkemedel. Bupropion och Naltrexon. Bupropion används för att lindra depression och för att underlätta rökstopp. Naltrexon används i beroendebehandling, framförallt vid alkoholism.

Tillsammans bildar de en mix som tycks ha förmåga att bryta de destruktiva belöningsmönster i hjärnan som ligger bakom svår övervikt. Suget efter mat minskar och överätandet pågår inte lika länge. Det blir lättare att följa ett program för viktnedgång. Det är en viktig poäng att medicinen tas för att underlätta en omläggning av livsstil och inte per automatik leder till tappade kilon.

Nu återstår att se hur Mysimba tas emot i Sverige. Det finns en stor misstänksamhet mot bantningspiller, speciellt hos högt uppsatta beslutsfattare med personlig tränare och opinionsbildare som aldrig har behövt kämpa med ett kidnappat belöningssystem.

Förhoppningsvis kommer Elixir att kunna erbjuda Mysimba via sina samarbetspartner – till vuxna svenskar som förstår riskerna och kan ta ansvar för sig själva.

Läs mer på sidan om Mysimba

Tagged with:

16 Responses to “Nu kommer bantningspillret Mysimba”

  1. Hej Tarek
   I mars kommer Europakommissionens avdelning för läkemedel att hålla ett möte för att godkänna Mysimba. Det vore väldigt förvånande om de inte skulle göra det. Om det blir ett ja kommer säkert Orexigen att rulla ut Mysimba så fort som möjligt under våren. Så till sommaren borde det finnas tillgängligt via svensk vård och förhoppningsvis också via EU-certifierade läkare på de internetapotek Elixir tipsar om. http://www.prnewswire.com/news-releases/orexigen-provides-progress-update-on-mysimba-european-marketing-authorization-300032654.html

 1. Kan vi räkna med att ni håller oss uppdaterade om, när det börjar sälja i Sverige ?
  Kommer det att gå ut via läkare/recept eller på annat sätt ?

  Mvh

  1. Hej Ankie!
   Du kan definitivt räkna med att Elixir meddelar när Mysimba godkänns i Europa och när medicinen görs tillgängligt.

  1. Hej!
   Det som hänt är att Mysimba har godkänts i Europa, så det är på gång nu. Det som verkar dra ut på tiden är att är att den lilla tillverkaren Orexigen söker en partner. Man jobbar med stora Takeda i USA, men de vill helst ha en europeisk partner nu.

   En annan del i händleseutvecklingen är att Mysimba verkar kunna hjälpa mot diabetes och det finns spekulationer om att Orexigen därför kanske försöker få in den indikationen med förhoppningen att många länder då ska ta in Mysimba i läkemedelsförmånen. Om det ”bara” är mot övervikt finns risk att de flesta europeiska länder inte kommer att subventionera pillret och då kan det bli dyrt för många att betala hela kostnaden själv.

 2. Det finns inget datum för Mysimbas introduktion i Europa ännu. Tyvärr verkar affärsförvecklingar ställt till det och tillverkaren har ännu inte sagt något om datum eller ens om de är på gång att hitta den europeiska partner de behöver. Absolut tidigast till hösten skulle jag tippa.

 3. Det finns inget lagligt sätt att som svensk medborgare och boende i Sverige importera Mysimba hit. Men eftersom Contrave (det amerikanska namnet) har funnits länge nu och läkemedlet dessutom består av de generiska komponenterna Bupropion och Naltrexon så finns alternativ på nätet. Dessa är dock inte lagliga och kan stoppas i tullen. Dessutom är det en mycket osäker marknad där man måste fråga sig om läkemedlet är korrekt sammansatt och om leverantören ens kommer att skicka något.

 4. Hej!
  Jag vet att Saxenda är på väg till Sverige och klassas som den bästa hitintills. Det som gör mig rosenrasande är att det
  är bara dom rika som kan köpa dom! Kostnaden är astronomisk, typ 8.000 kr för en omgång.
  Jag förstår inte att man i ett land som Sverige där man ska behandla alla lika och alls har samma värde sätter ett sådant
  pris!
  Tycker det är diskriminering. Förhoppning om att dom ändrar det!

Lämna en kommentar