Niacin smörjer cellerna

En ny studie av spanska forskare visar att möss som på genetisk väg fått förhöjda nivåer av ämnet NAD levde längre. Detta ligger i linje med en uppmärksammad tidigare studie som visar att NAD-brist skadar cellerna.

NAD är en central komponent i det cellulära maskineriet som bland annat ser till att reaktiva syreradikaler avväpnas. Motion och bra mat håller nivåerna av NAD uppe, men med åldern minskar mängden NAD i cellerna och oxidationsskadorna ökar.

Ett sätt att säkerställa optimal produktion av NAD är att äta tillskott av Niacin (Vitamin B3) som är den råvara kroppen använder för att tillverka NAD. Om råvaran alltid finns där i överskott är det åtminstone inte där flaskhalsen i NAD-produktionen uppstår. I väntan på andra vägar kan alltså lite extra Vitamin B3 vara vettigt att ta, speciellt om du brukar dricka alkohol som suger upp Niacinet i förbränningen.

Forskaren som satte igång uppmärksamheten kring Resveratrol, David Sinclair, har kopplat NAD till aktivering av sirtuin-enzymerna som bevisat håller igång oss längre. Han beskriver NAD som bensinen och Resveratrol som gaspedalen för aktivering av sirtuinerna. Då får väl Niacin anses vara råoljan.

För den intresserade reder här David Sinclair ut en del av hela det här intressanta problemkomplexet med mitokondrier, NAD och sirtuiner. Väl värt att lägga en kvart på (och ha i bakhuvudet att andra forskare tycker att han går för långt i spekulationer):

Tagged with:

One Response to “Niacin smörjer cellerna”

  1. Hej!
    Jag behöver råd om den kombinationen är bra tillsammans
    Jag tar NAD +, Resveratrol, Niacin, MG, B12, vitamin D och K.
    Jag tar alla dessa på morgonen, vad rekommenderar du?

    / Sargon

Lämna en kommentar