När Contagion blir verklighet

Missa inte filmen Contagion som är aktuell just nu (Svd, Dn). Det är en strålande beskrivning av hur det kan gå när (inte om) vår värld drabbas av en svår influensaepidemi.

Det bästa med filmen är att den är trovärdig i sin mörkt pulserande gestaltning av en värld som faller ner i kaos. Den är vetenskapligt korrekt och beskrivningen av hur människor, familjer och samhällen drabbas är inte överdriven, snarare återhållen. Dessutom känner jag igen vissa saker som man kunde se antydningar till under de inte lika allvarliga epidemierna SARS 2005 (fågelinfluensan) och H1N1 2009 (svininfluensan).

Vi har de högt uppsatta, de som sitter på mer information än andra. Vad gör de? Givetvis använder de sina kontakter och sin kunskap. Laurence Fishburne’s karaktär varnar sin fru i förväg och försöker allokera extra resurser till sina sjuka medarbetare. Både 2005 och 2009 skrev läkare ut Tamiflu till sig själva och sina familjer. Inte så farligt kan tyckas, men det första tecknet på den vargmentalitet som en svårare situation kommer att ge upphov till.

Filmen har ett skrämmande porträtt av en narcisistisk journalist spelad av Jude Law som sprider allt värre konspirationsdynga omkring sig och förvrider huvudet på allt fler. Du kommer inte att vara motståndskraftig mot viruset, men kommer du att vara motståndskraftig mot all desinformation som kommer att spridas? Är du till exempel beredd att ta vaccinet för att i solidaritet stoppa smittan när alla ”vet” att läkemedelsföretagen blandat in ett nytt virus i vaccinet?

Smittskyddsinstitutet borde skippa alla informationskampanjer och bara se till att alla tittar på filmen eftersom din beredskap för ett smittoscenario höjs automatiskt. Matt Damon, som förlorat både sin fru och styvson, stänger in sin dotter i över 200 dagar för att rädda henne. Vad tänker du göra när smittan kommer?

 

One Response to “När Contagion blir verklighet”

Lämna en kommentar