Hjärnan påverkar åldrandet

Nu har det har kommit ytterligare indikationer på att åldrandets klocka triggas av hjärnan. Nya forskningsresultat visar varför det antidepressiva läkemedlet Mianserin förlänger livet på maskar med upp till 40 procent. På något sätt gör medlet att det genetiska uttrycket i cellerna hålls kvar i ett ungdomligt läge.

Ett läkemedel som verkar på hjärnan påverkar alltså generna i till exempel leverceller att inte segla iväg med åren och uttrycka sig mindre funktionellt. Det här ger ytterligare bränsle åt en forskning som allt mer lutar sig mot insikten att kroppens celler i teorin borde kunna hålla igång längre än vad de gör. Nu jagas det i framsynta laboratorier efter de switchar som gör att generna börjar uttryckas suboptimalt, som ställer till det bland proteinerna och dödar mitokondrier.

Många forskare tar fasta på det faktum att när gamla möss får blod från en ung artfrände blir musklerna yngre, dvs cellerna vänder och jobbar bättre igen. Alltså söker de efter olika proteiner eller hormonella signaler i blodet som kan trigga denna förbättring, men hittills utan tydliga resultat. Vissa forskare tror att signaleringen utgår från hjärnan och de får blodad tand av experimenten med Mianserin.

Men exakt hur det ligger till är oklart och därför är det av allt att döma vettigast att ligga lågt och inte självmedicinera med Mianserin. Inte minst för att effekten hos maskar uppträdde vid medicinering innan generna började segla iväg, alltså i relativ ungdom. Resultaten ger ändå vatten på kvarnen åt de som tror att Selegilin förlänger livet. Detta preparat håller liksom Mianserin igång flöden av olika signalsubstanser i hjärnan.

 

Tagged with:

Lämna en kommentar