Vitamin-varningarna är dålig journalistik

Med jämna mellanrum kommer de förutsägbara artiklarna om hur onödigt det är att äta tillskott. I veckan var det DN som körde ett varv till på storyn som alltid är uppbyggd enligt samma modell: Man redovisar att forskningsläget spretar och sen ringer man livsmedelsverket som uttalar sig enligt sin policy som säger att alla typer av tillskott är onödiga.

Märkligt nog är twisten på artiklarna alltid att ”vitaminer kan till och med vara skadliga”. Då har man plötsligt lyft fram någon enstaka studie som tyder på detta, samtidigt som man utelämnar alla studier som tyder på motsatsen. Personligen tar jag självklart inte extra E-vitamin eftersom det inte finns tillräckligt många positiva studier och dessutom några negativa. Men läget är annorlunda för andra vitaminer.

I veckan kom en studie som visar på samband mellan D-vitamin och prostatacancer (Reduced expression of GDF-15 is associated with atrophic inflammatory lesions of the prostate). D-vitaminet påverkar genuttrycket av proteinet GDF-15 positivt och mycket GDF-15 motverkar inflammation. Forskarna bakom studien visar att den konstanta hämningen av inflammatoriska signaler i prostatan motverkar att cancer tar fäste.

Alltså, här har vi en studie som visar att D-vitamin motverkar prostatacancer (och om man skulle spekulera hämningslöst så kanske detta är en delförklaring till att vi i norden uppvisar fler fall av prostatacancer än övriga världen, vi får för lite sol och för lite D-vitamin), men den drunknar i de ängliga sammanvägningar som görs. D-vitamin är av allt att döma inte farligt utom i extremt höga doser och när allt fler studier pekar på D-vitaminets viktiga roll i flera system i kroppen borde även dessa perspektiv uppmärksammas. Jag kan förstå att livsmedelsverket måste vara extremt försiktiga, för om de skulle börja rekommendera ett tillskott skulle de snabbt tvingas ta beslut om andra, men medierna låter okritiskt livsmedelsverket vara det enda rättesnöret.

På det här området gäller att man tänker själv. D-vitamin och Omega-3 är de två vanliga tillskott som har så mycket vetenskaplig underbyggnad att till och med livsmedelsverket vacklar (man funderar på att höja tillsatsen av D-vitamin i mjölken och man rekommenderar starkt att man äter fet fisk tre gånger i veckan för att få i sig tillräckligt med Omega-3).

Det skulle vara välgörande om medierna inte pekade ut alla som tar tillskott som idioter utan istället tog ämnet på allvar och redovisade att forskningen spretar. Det meningslösa i att hälla i sig C-vitamin i samband med förkylning ska redovisas, men det bör även alla positiva studier om vitamin D och Omega-3. Dessutom finns det alla anledning att belysa mer udda tillskott som Resveratrol och läkemedelslika ämnen.

Tagged with:

Lämna en kommentar