Medicinsk turism kommer att öka

En artikel i Svenska Dagbladet Näringsliv (som citerar Wall Street Journal) beskriver det starka uppsving som länder i Sydostasien upplever när stora grupper från hela världen kommer för att få sjukvård. Ofta väljer de havsnära turistorter där de kan få en bypassoperation för 20.000 dollar som kostar 100.000 i USA.

Det amerikanska dyra systemet där den enskilde måste betala mycket mer själv uppmuntrar vanligt folk att förlägga sådana livsavgörande operationer på Filippinerna. Vanligare är att man gör fettsugningar, lyftningar och liknande utanför hemlandet – varför inte i samband med en semester. Detta borde också vara allt mer intressant för svenskar. Få reser nog utomlands för viktiga operationer som ändå är skattefinansierade, men för att få andra typer av ”livsstils”-behandlingar kan det finnas mycket att tjäna. Att gå till tandläkaren på solresan till Thailand är uppenbarligen lönsamt, enligt en arrangör.

Det gäller att kolla upp kliniken väl och gärna skaffa referenser, men om det är gjort ser jag bara fördelar med den frihet det ger att kunna välja på en global marknad hur man vill sköta sin hälsa. Medicinsk turism har en dålig klang, men specialistvård utomlands låter bättre.

Lämna en kommentar