Läkemedel mot Corona

Jakten på ett botemedel mot det nya coronaviruset är i full gång och det finns redan läkemedelskandidater som kan rädda många liv. Vissa av dem redan möjliga att få tag på, men erfarenheterna från svininfluensan för 10 år sedan förskräcker.

När coronaviruset Sars-CoV-2 nu drar över världen och gör att allt fler människor insjuknar i Covid-19 kan det vara ett läkemedel som står mellan oss och en värld som sjunker ner i djup ekonomisk depression och 100 000-tals döda.

Aktiviteten är idag febril hos läkemedelsföretag och forskare. Vi har coronavirusets genetiska kod och kartlägger nu exakt hur det fungerar. Vad man försöker göra är att hitta en molekyl som på något sätt kan stoppa viruset. Utan att förstöra andra celler och processer i det komplicerade maskineri som är våra kroppar.

Man har börjat prova de antivirala läkemedel som redan finns på coronapatienter och vissa verkar ha effekt. Även helt andra substanser som den gamla malariamedicinen klorokin visar tecken på att hjälpa de som insjuknat i Covid-19. Här är några av de läkemedelsbehandlingar man provar mot det nya coronaviruset:

Klorokin (i olika kombinationer)
Något överraskande kanske vi kan fästa visst hopp till den gamla malariamedicinen klorokin. Den har antivirala effekter och ska enligt tidiga resultat från studier i Kina ha haft effekt på människor som insjuknat i lunginflammation på grund av att de smittats med det nya coronaviruset.

Klorokin verkar kunna hämma Sars-CoV-2-viruset från att fästa på våra celler. Nu inleds även mängder med försök där till exempel vårdpersonal delas upp i två grupper. Den ena får klorokin förebyggande. Den andra ingenting. Om det visar sig att de som får klorokin inte insjuknar så har vi en möjlig lättnad i den svåra situation världen befinner sig i.

Dosering: Rekommendationerna varierar, men vid konstaterat svår covid-19-infektion föreslår flera forskargrupper 500-1000 mg per dag i upp till 10 dagar. Det är rekommendabelt att kombinera med tillskott av zink, eftersom det finns tecken på att kombinationen ger effekt.

Dosering om man vill ta klorokin i förebyggande syfte är oklar. Men vid resor till malariadrabbade områden är riktlinjerna i FASS 500 mg 1 gång per vecka. Vid remathoid artrit eller lupus är behandlingsrekommendationen 250 milligram dagligen i upp till tre månader.

Biverkningarna och försiktighet. Diabetiker ska inte använda Klorokin. Läkemedlet är giftigt att överdosera. Det räcker med några få tabletter för att utgöra livsfara för barn. Vid långtidsanvändning ska syn och hjärta regelbundet undersökas.

Camostat
En tysk forskargrupp har kartlagt vilken ”nyckel” viruset Sars-CoV-2 använder sig av för att ta sig in i cellen och kidnappa den för virusproduktion. Det visar sig då att det redan finns ett läkemedel som blockerar nyckelhålet i cellerna och därför i teorin kan stoppa viruset. Camostat Mesylate togs från börjar fram mot cancer, men används idag endast mot inflammation i bukspottstkörteln och är endast godkänt i Japan.

Det är dock betydelsefullt att medicinen är godkänd för användning. Det kan öppna för snabba försök på människor för att kontrollera om det faktiskt är så att sjukdomen som viruset ger upphov till kan stoppas eller mildras.

Tamiflu
Det mest kända antivirala läkemedlet är Tamiflu. Det används idag mot den vanliga säsongsinfluensan som orsakas av otromyxovirus. Dess verksamma substans oseltamivir hämmar proteinet neuraminidas som otromyxovirus använder för att lämna den cell som de kidnappat och ställt om till virusproduktion.

Kan Tamiflu även hjälpa mot en coronainfluensa? Det tror vissa läkare som använder det i sin behandling. I Kina har man givit oseltamivir till 90 procent av patienterna i ett försök till begränsad studie, men inte kunnat se några tydliga resultat.

Remdesivir
Man har också provat med andra anti-virala läkemedel. Remdesivir är har använts mot Ebola-viruset och det tycks kunna ge en effekt. Det slår brett mot den virusfamilj som coronavirusen tillhör (RNA-virus). Troligen genom att blockera produktionen av nya virus i en cell. Amerikanska läkemdelsmyndigheten inleder nu en studie för att undersöka hur pass bra det fungerar mot covid-19.

Bromsmediciner mot hiv
Även hiv-viruset är likt coronoa ett så kallat RNA-virus och det finns en hel del sådana läkemedel som man tror även kan hämma sjukdomsutvecklingen av Covid-19. Man provar nu med olika ”cocktails”. En av de mest heta är AbbVies Kaletra som består av loponavir och ritonavir.

AbbVie lovar att de som är drabbade av HIV och äter Kaletra inte ska behöva drabbas om det plötsligt visar sig att alla vill knapra Kaletra för att skydda sig mot Covid-19. Men frågan är hur det ska gå med löften när en pandemi hotar.

Värdegrunder håller inte
En sak är säker. Det kommer att bli problem med prioriteringarna om ett effektivt läkemedel kommer fram. Då visar det sig snabbt att moral och rättvisa är högst töjbara begrepp.

När Svininfluensan uppfattades som ett stort hot 2009 såg de som kunde till att skaffa sig Tamiflu. Läkare skrev ut till sig själva och närstående, tidningsredaktioner initierade ena dagen en debatt om vilka som skulle få Tamiflu i samhället och nästa dag visade det sig att tidningen köpt in Tamiflu via egna kanaler till sina medarbetare. Ett statligt beredskapslager införskaffades utan en egentlig plan för vilka som skulle få ta del av det.

När det väl gäller finns det ingenting som tyder på att regering och myndigheter kan styra upp läget. Redan nu är signalerna otydliga och motsägelsefulla. I en svår och oklar situation famlar alla, det är förståeligt, men vänta tills det bränner till ordentligt. Då tänker man på sig själv och sin egen grupp.

Det är en helt naturlig reaktion som ”rätt värdegrund” inte har en chans att motverka. Åtminstone inte den typ av godhetsposerande värdegrunder som är mainstream i Sverige idag. Se gärna filmen Contagion och ta höjd. Coronaepidemin är inte tillnärmelsevis lika allvarlig, men ingredienserna till en explosiv situation finns även nu.

Om något företag lyckas få fram ett effektivt antiviralt läkemedel mot coronaviruset kommer det förhoppningsvis att likt Tamiflu kunna erbjudas via onlineapotek. Priserna kan bli höga, men det vore under alla förhållanden betydligt mer demokratiskt än att endast etablissemanget genom kontakter ska få tillgång till ett potentiellt livräddande läkemedel före alla andra.

Zink
Än så länge är möjligheten att få tag på ovan nämnda läkemedelskandidater liten. Men du kan ändå förbereda dig för en ev. smitta genom att ta Zink som kosttillskott. Det verkar nämligen som att coronavirus i allmänhet inte gillar Zink.

Zink är viktigt i en mängd olika processer i kroppen och du kan utan risk supplementera med till 100 milligram per dag. Du köper Zink smidigt här (Swanson Europe, levereras på 2-3 dygn).

Annat du kan göra för att maximera motståndskraften mot Covid-19 är att se till att få mycket och regelbunden sömn och motion. Detta är positivt för immunsystemet.

5 Responses to “Läkemedel mot Corona”

  1. Hej! Rätta till doseringsanvisningen högre upp på sidan.

    Dosering om man vill ta klorokin i förebyggande syfte är oklar. Men vid resor till malariadrabbade områden är riktlinjerna i FASS 500 gram 1 gång per vecka. Vid remathoid artrit eller lupus är behandlingsrekommendationen 250 gram dagligen i upp till tre månader.

    Det står gram istället för mg

  2. Varför skriver ni inget om meflokin? Det är ett intressant läkemedel som just nu testas av flera länder. Det återstår att se hur effektiv den visar sig att vara.

Lämna en kommentar