Kosttillskott

Den mänskliga kroppen har utvecklats i ett intimt samspel med den omkringliggande naturen. Det vi äter har därför massor av funktioner i oss. När vi nu snabbt lär oss allt mer om kroppen uppstår också möjligheter att styra vissa processer genom att manipulera nivåerna av dessa ämnen.

Det är ett mantra från myndigheter att kosttillskott inte behövs, ändå förespråkar man nivåer av D-vitamin och Omega-3 som är svåra att uppnå med dagens kostvanor. Sedan tillkommer ämnen där forskning visat hälsofördelar, men som omöjligen kan intas i de kvantiteter som behövs via maten. Det är sådana preparat som Elixir tipsar om.

Att det inte görs läkemedel av dessa preparat beror på att ämnet finns i naturen och inte kan patenteras. Den effekt som studierna visar är ofta svårtydd, inte minst eftersom studier på människor under flera år inte görs då det är för dyrt. Eftersom användningen är så utbredd existerar troligen inte svåra biverkningar, även om detta heller inte har visats i genomgripande studier.

Det är dock som alltid på det sättet att om du börjar experimentera med intag av ämnen som påverkar kroppen så är det viktigt att ge akt på sina reaktioner och med kritisk blick läsa på så mycket som möjligt om ämnet. Nedan har vi samlat information om de vanligaste och mest lovande preparaten på tillskottsmarkanden. Och du vet väl att du inte kan få tag på billigare kosttillskott i Sverige än via Elixir? (läs mer här)

 

Magnesium

"Självklart som tillskott"

Läs mer

BCAA - grenade aminosyror

"För mer än muskler"

Läs mer

NAC (N-Acetylcystein)

"Stärker immunsystemet"

Läs mer

Ginseng

"Rot med visad effekt"

Läs mer

Gurkmeja

"Anti-inflammatoriskt"

Läs mer

Resveratrol

"Stor potential"

Läs mer

Omega 3

"Viktigt på många sätt"

Läs mer

Sulforafan

"Mot artros med mera"

Läs mer

Melatonin

"För sömn och cellskydd"

Läs mer

Vitamin D

"Vanligt och vettigt"

Läs mer

Kreatin

"Bibehållna muskler"

Läs mer

MitoQ

"Kan ej avfärdas"

Läs mer

Silymarin (mjölktistel

"Potent medicinalväxt"

Läs mer

Kolin

"för hjärna, lever, kärl"

Läs mer