Koden till det friska åldrandet

Svt:s program Vetenskapens Värld ägnade ett helt program åt åldrandet i veckan. Det blev en intressant översikt av forskningens frontlinjer. Här kan du se programmet.

Man uppehöll sig mest vid de livsstilar som visat sig korrelera med ett långt liv: motion, äta varierat och begränsat, ha ett socialt nätverk – typ det jag skriver om här.

Att leva balanserat och medvetet är dock bara en del av koden till det friska åldrandet. Vill man gå ett steg längre ska man utsätta kroppen för obalans. Det är bevisat i studier på maskar och möss att det leder till längre liv. Fenomenet kan sammanfattas med att ”allt som inte dödar dig gör dig starkare”. Min favoritbloggare Josh Mitteldorf skriver om saken här.

Samma system för cellskydd som kroppen drar igång vid belastning försöker Google-firman Calico dra igång på medicinsk väg. Genom att reglera ner det protein som signalerar tillväxt ägnar sig cellerna åt att reparera istället.

Så nu när du vet att motstånd och obehag är bra för dig kan du njuta av att frysa i vinter. Bränner du dig på adventsljusen och drar på dig vinterkräksjuka och influensa är det bara bra. Själv tänker jag tvinga i mig julskinka trots att det är både onyttigt och omoraliskt. I små mängder kanske det är bra för mig och dessutom hör det till koden för det friska åldrandet att delta i traditionella sociala riter.

God Jul!

 

 

Tagged with:

Lämna en kommentar