Kan vi lura döden?

De flesta håller tankarna på åldrande och död borta från vardagen, men när de väl kommer väcker de känslor. Den förhärskande uppfattningen är att gradvis försämrade kroppsfunktioner och utslocknande är något naturligt som måste accepteras, men ståndpunkten kan diskuteras eftersom den medicinska utvecklingen har kommit så långt att allt fler professionella börjar sysselsätta sig med metoder för att motverka åldrande och därmed död. Vissa forskare menar att det är fullt möjligt att inom 30 år stoppa tidens nedbrytning av våra kroppar.

Det här långa inlägget belyser frågan utifrån några profilerade forskare samt de produkter och metoder som finns tillgängliga i dag och som kan komma framåt i tiden.

Enligt undersökningar är de flesta människor är nöjda med att få leva i 80 år. Vi är en minoritet som tycker det är alldeles för lite, men kanske blir det fler i takt med att biomedicinen gör sådana framsteg att vi både har kartlagt vad som orsakar åldrande och hur vi skulle kunna fixa dessa delar i vår organism. Mest handlar det om att vi på köpet får bättre hälsa, för det är ju när kroppen slits eller inte klarar av att hålla emot det yttre trycket som vi drabbas av sjukdom.

Alltså. Väljer du att äta massor av medicin och åka in och ut på sjukhus när åldrandet gått för långt eller är du beredd att göra något redan nu för att hålla åldrandet stången och fler friska år? Det är alltså inte slagsmål med döden det handlar om. Det handlar om att vårda livet. Om du vårdar och underhåller din kropp och själ så gott det går kommer du att kunna njuta av rejält mycket mer tid om dagens medicinska utveckling får fortsätta.

Forskarna
Med snabbt ökande kunskaper om åldrandets orsaker formerar sig nu en stridbar motståndsrörelse mot vacklande hälsa och kroppsligt förfall. De aktiva vid fronten tror sig kunna vinna striden inom sin livstid och därigenom kraftigt förlänga sina egna och andras liv. Majoriteten i forskarsamhället tror inte det kommer att gå lika snabbt, men en allt högre medellivslängd kommer under alla omständigheter att påverka våra liv.

I Reno, på gränsen mellan de lummiga skogarna över bergskedjan Sierra Nevada och den torra, ogästvänliga Nevadaöknen har företaget Sierra Sciences sitt forskningscenter. Strax intill den centralt belägna internationella flygplatsen arbetar mellan 20 och 30 anställda i en 1000 kvadratmeter stor, öppen och modern labb-miljö. Chefen och grundaren av Sierra Sciences heter William H. Andrews. Han har precis passerat sextio år, men hoppas leva till 500. Om han bara lyckas med sitt livs forskningsprojekt.

– När jag var barn sa min pappa att jag borde bli doktor och bota åldrandet. Jag tänker på det varje dag och ända sedan jag gick i High School har jag känt att vi har en klocka som tickar i oss och att vi kan upptäcka vad det är för en klocka.

BBC porträtterar William H Andrews:

William H Andrews är en vältränad sextioåring som motionerar och äter rätt för att hålla sig i form, men vad han än gör kan han inte förhindra att skägget har grånat och att åldrandet fortgår inom honom varje sekund, även om han försöker motarbeta det. Under 90-talet var han som molekylärbiolog med och upptäckte varför könscellerna kan dela på sig tusentals gånger utan att ta skada, medan alla andra celler i kroppen bara klarar ett tiotal delningar innan det blir mängder av fel.

Anledningen är att könscellerna med hjälp av enzymet Telomeras hela tiden reparerar ändarna på sitt DNA. Det gör att informationen hålls intakt vid varje delning. I övriga celler slits ändarna. Till slut ser de ut som mattfransar och då förstörs den genetiska informationen och cellerna havererar. William H Andrews har gjort till sitt livs uppgift är att hitta en substans som kan ta sig in i alla kroppens celler och skydda celldelningen. Det tror han är sättet att stoppa klockan som tickar i våra kroppar.

– Vi letar efter ett preparat som kan slå på genen för tillverkning av telomeras i alla kroppens celler. Vi har gjort framsteg och har nått till 15 procent av vår målbild, men det är mycket kvar. När jag lyckats kommer jag ha tid för vila. Annars vill jag att det ska stå på min gravsten “At least I died trying”.

Andrews och hans team har konstaterat att ämnet Cycloastragenol som ingår i kosttillskottet TA-65 stimulerar Telomeraset i kroppens celler. Själv äter han det och känner sig starkare. Sierra Sciences ligger också bakom ämnet “Product B” och ska genomföra studier på människor för att fastslå hur det verkar.

Det återstår att finna ett ämne som har rejält tydlig påverkan på Telomeraset, men även om William H Andrews skulle lyckas att aktivera Telomeras i kroppens celler på ett sådant sätt att celldöden avstannar, så är inte det tillräckligt för att stoppa åldrandeprocesserna.

Flera lösningar
30 mil väster om Reno, i San Fransisco-området, huserar stiftelsen SENS – Strategies for Engineered Negligible Senescence. Den har sitt högkvarter i Mountain View, Kalifornien, men dess utåtriktade forskningsledare Aubrey de Grey håller till i Cambridge utanför London. När han inte är på föreläsningsturnéer. En hel del av hans arbete går ut på att vänja människor vid tanken på att forskning för att komma åt åldrande i princip är samma sak som att komma åt infektioner och upptäcka penicillin. Han upplever att det finns en psykologiskt barriär mot detta hos många – även de som kan tänka sig att bidra med pengar till SENS forskning.

– För hundra år sedan, när vi kom på att bättre hygien motverkar barndöd, hade vi ju kunna säga “Oj då, men vilken överbefolkning det blir om alla barn i de här familjerna överlever. Låt oss fortsätta ha det smutsigt och låt barnen dö.” De flesta inser efter ett tag att forskning för föryngring är något gott, säger Aubrey de Grey.

Aubrey de Grey om olika perspektiv på åldrande.

SENS är inte ett företag utan en forskargrupp som riktar in sig på att ingenjörsmässigt hitta sätt att motverka de processer som leder till åldrande. De har identifierat sju områden som måste åtgärdas för att stoppa åldrandet och de har teoretiska lösningar på alla sju områden, men räknar med att det tar minst 30 år innan de praktiska lösningarna är framtagna.

SENS sju problemområden och lösningar är:

  1. Celldöd – döda celler kan ersättas av stamceller
  2. Cancer – cancercellers förmåga att dela sig kan slås ut
  3. Mitokondriedöd – cellernas “kraftverk” kan lagas av cellerna själva med hjälp av genterapi, ett sätt att aktivera nya processer i cellerna.
  4. Skräpceller – värdelösa celler ansamlas i kroppen med åldern, men de kan städas bort med hjälp av läkemedel eller genterapier.
  5. Åldrande vävnader – huden och blodkärlens gradvisa förstelning kan brytas upp med enzymer och läkemedel.
  6. Skräp utanför cellerna – ansamlade molekyler kan städas mellan cellerna med hjälp av kroppens eget immunförsvar
  7. Skräp i cellerna – rester av livsprocesserna i cellen kan städas undan genom att introducera nya enzymer från exempelvis svampar som har den funktionen.

Läs mer på webbplatsen om hur SENS ser på åldrandet:

Vid sidan av den fokuserade forskning som företaget Sierra Sciences och forskningsinstitutet SENS ägnar sig åt, produceras oupphörligt spridda resultat från forskningsgrupper världen över som har koppling till åldrandet. Ett typexempel är forskarna som upptäckte att en speciell kolförening upplöst i olja förlängde livet på råttor med det dubbla. Antagligen för att föreningen är extremt antioxidativ och rensar kroppen effektivt från så kallade fria radikaler. Problemet är att molekylerna skulle kunna vara giftiga för människor. Detta återstår att forskas på.

Liknande resultat kommer i en allt stridare ström från forskningsgrupper världen över. Genom att bara isolera antalet nya studier med resultat som är möjliga för gemena man att ta till sig går det att se en accelererande trend. Den exponentiella utvecklingen är något som framtidsforskaren  Ray Kurzweil ofta pekar på. Han tror att den tekniska utvecklingen kommer att få en sådan kraftig skjuts att vi inom 40 år får gudslika förmågor. Då har vi med hjälp av artificiell intelligens lärt oss att kontrollera kosmos och vi kan i princip göra vad vi vill. Odödliga är vi definitivt.

Filmen Transcendent Man med Ray Kurzweil:

Observera att Kurzweil anses seriös, även om alla vetenskapsmän inte håller med honom. När det gäller hälsa förordar han en aggressiv hållning fylld av kosttillskott, träning och diet. Kurzweil tar 150 piller om dagen (här är hans tre viktigaste). Han är född 1948 och gör allt för att hålla sig i form, för vid 2025 tror han att den biomedicinska utvecklingen har kommit så långt att den förmår upprätthålla en slags status quo, där vi inte blir äldre. Då har kosttillskotten han använder i dag ersatts av ny teknologi, exempelvis nanobots, extremt små robotar, som kan injiceras i kroppen och programmeras att slå ut cancer, sänka kolesterolvärde etc. Kurzweil tror alltså att odödlighet ligger inom räckhåll.

Rubriken på det här långa blogginlägget är ”Kan vi lura döden?”. Svaret vet vi inte ännu, men om villkoren för den biomedicinska utvecklingen fortsätter att vara som de är i dag – så kan vi få betydligt mer tid att utveckla världen och oss själva än vad vi hittills fått av evolutionen.

Ett enskilt människoliv är ytterst marginellt i historien om livet i tid och rum och rent logiskt måste man förstås acceptera att tillvaron någon gång slocknar och blir en reminiscens i verklighetens väv, men det är fortfarande det mest naturliga i världen att inte vilja dö. Många riktigt gamla förlorar livsgnistan och kan lättare acceptera det som komma ska, men detta ser jag som en del av åldrandeprocessen och det beror inte på att man levt “tillräckligt” med tid.

Många säger att döden är naturlig, men det är inte naturligt att ha nått medvetande bara för att det ska slockna efter relativt kort tid. Är du intresserad av livsförlängning är du välkommen att följa Elixir som försöker hålla koll på det som händer.

2 Responses to “Kan vi lura döden?”

Lämna en kommentar