Guide till recept och läkarkontakt online

Observera att du alltid behöver vara försiktig, läsa på och vara vaksam på dina fysiska och psykiska reaktioner när du använder preparat som påverkar kroppen.

SVENSK SJUKVÅRD
På senare tid har tjänster som är knutna till den svenska vårdapparaten börjat erbjuda så kallade online-konsultationer. Liksom vid ordinarie läkarbesök är missförstånd och felbehandlingar inte ovanliga. Man ska alltid vara vaksam och engagerad kring sin egen medicinering.

FLER ALTERNATIV
Det finns sedan över tio år även alternativa digitala behandlingsvägar inom EU, som man som svensk EU-medborgare har rätt att använda sig av (Läs mer om lagrummen). Här är videomötena ersatta av frågeformulär, så det gäller att man är medveten om vad man är ute efter och att man inte lider av en komplex sjukdomsbild. Här presenterar vi fyra säkra handelsplatser i den farliga djungel som läkemedelsköp på internet innebär. De har lite olika profil, så läs bedömningarna och välj det som passar dig.


EUROCLINIX
Riskerna med ett läkemedelsköp via Euroclinix är i princip noll förutsatt att du fyller i onlinekonsultationen sanningsenligt, läser på om och tar det försiktigt med läkemedlet.

Genom att beställa via Euroclinix får du:

  • Recept bifogat
  • Namn på läkare och möjlighet att kontakta denne
  • Läkemedel från ett etablerat och namngivet apotek
  • Leverans så snabbt som redan nästa dag via en säker distributör

Bakom Euroclinix står hexpress.net som är aktiva på den europeiska marknaden med flera olika sajter på många olika språk. Euroclinix är ett bra och säkert alternativ för svenskar som har läst på och vet vad de vill ha. Hexpress.net huserar i London och har svensktalande anställda. Hela verksamheten ligger nära den svenska på det kulturella planet, vilket också gör att jag rekommenderar dem.

Euroclinix har gått med i Trustpilot som är ett system för tredjepartskontrollerade användarrecensinoner. Man kan visa på mängder av nöjda svenska kunder på det sättet, vilket ytterligare förstärker deras trovärdighet.

Som vanligt gäller att när du får ett läkemedel via onlinekonsultation så krävs yttersta försiktighet och noggranna studier av läkemedlet samt uppmärksamhet på egna reaktioner i samband med ev. användande. Euroclinix levererar med kurir eller med postgång, du kan välja.


121DOC och HEALTHEXPRESS

Detta är varianter av webbplatser som drivs av Hexpress, ägaren till EuroClinix. HealthExpress var den första webbplats som började mäkla dessa möjligheter till en svensk publik  i början av 2000-talet. 121doc var först med att erbjuda recept och läkarnamn. Kan vara ett alternativ, men min bedömning är att Euroclinix ger flest val och bäst översikt.


TREATED.COM
Treated är ett nytt starkt alternativ på marknaden som är baserade i Manchester, Storbritannien. De är registrerade som onlineapotek och fokuserar på att få tjänsten att flyta så bra som möjligt gentemot kunder i stora delar av Europa. De har därför många svenska anställda, både marknadspersonal och kundtjänst, vilket märks på det rediga tilltalet på sajten.

Alla läkare knutna till Treated.com har legitimation från ett EU-land och de flesta, men inte alla, är verksamma i Storbritannien.

De samarbetar med apoteket Natcol Pharmacy som är registrerade av det brittiska apoteksrådet och medicinerna distribueras av detta apotek. Enligt Treated.com arbetar man endast med väl betrodda läkemedelsleverantörer och genomför regelbundet granskningar i syfte att säkerhetsställa att all medicin man lagerför inte är förfalskningar.

Treated.com är en seriös och sammahållen satsning på att tryggt leverera till dig som tar eget ansvar för din medicinering. Frågeformulären är anpassade till de olika medicinerna och omfattande. Man ryggar heller inte för att ta upp och diskutera begreppet off-label, alltså användning av mediciner vid sidan av den vedertagna. Denna transparens ger troligen ett ärligare och säkrare förfarande under onlinekonsultationen.

Treated.com’s svensktalande kundtjänst är bra på att svara på frågor och hjälpa till. Därför tvekar inte Elixir att rekommendera dem.


DOKTERONLINE
Dokteronline etablerades strax efter Hexpress-gruppen. Elixir undvek tidigare att tipsa om dem eftersom de överlappade de andra och hade en slängig stil, men de har utvecklats och förtjänar uppmärksamhet. De kommunicerar nu tydligare än de andra grunderna för sin verksamhet och deras information går helt i linje med de upparbetade möjligheterna baserade på:

  • Läkare med legitimation från ett EU-land…
  • …som är verksamma i ett land där distanskonsultation är tillåten…
  • …och där registrerade apotek tar hand om försändelsen…
  • …till länder som tillåter sådan postgång.

Dokteronline listar lagrummen och har en bra FAQ och kundsupport. De ståtar även med bild på en läkare som säger sig “brinna för e-hälsa”. Du kanske inte skulle köpa en bil av honom, men det är inte poängen här. Det viktiga är att detta fungerar som en alternativ kanal till bättre hälsa för den som tar eget ansvar. Onlinekonsultationen fångar upp frågeställningar och läkemedlen kommer från etablerade apotek.

Sammantaget är Elixirs erfarenhet att nederländskt baserade Dokteronline levererar vad de lovar. Du kan även känna dig helt säker avseende laglighet och så säker som det går avseende medicinernas äkthet. De använder sig av brittiska och tyska apotek. Leveransen sker med kurir inom 1-3 dagar.

Utbudet är stort. Det är tråkigt att man listar en massa antibiotika utan att ta upp problemet med resistens, men som alternativ kanal, i takt med en utveckling där den här typen av verksamhet blir allt vanligare, går Dokteronline i frontlinjen.


GOLDPHARMA
Goldpharma startade 2005 och man har till skillnad från de andra ett apoteksliknande utbud. Här finns även massor av receptfritt och naturläkemedel. Sajten är inte säljande utan mer lik en databas över en mängd olika läkemedel. Därmed bryter man inte mot de regler för marknadsföring som finns i många länder. Inget säljsnack, vilket är positivt, men inte heller någon som helst information om läkemedlet av rädsla för att bryta mot någon regel, vilket är negativt.

Goldpharma litar helt och fullt på att de läkare som är kopplade till tjänsten gör en korrekt bedömning och patienterna kan ta till sig den information de får sig tillskickade tillsammans med läkemedlet. Konsultationsprocessen är omfattande. Detta är positivt.

Goldpharma har ett nätverk med EU-läkare och EU-apotek, exakt vilka får jag inte veta, eftersom de anser detta vara affärshemligheter. De som tar sig an svenska patienter ska enligt Goldpharma vara tyskar som förstår de skandinaviska språken. Enligt Goldpharma får man som kund heller inte doktorns namn, men på uppmaning kan man få hela receptet skickat till sig som pdf-fil. Detta sker exempelvis i de fall tullen vill att man visar upp ett recept. Lagligheten i förfarandet är därmed 100-procentig.

Tidigare bifogade man automatiskt hela receptet med doktorns namn, men det slutade man med eftersom ”patienterna då började ringa denna doktor om en massa andra problem och läkemedel”. Detta är typiskt och illustrerar skillnaden mellan att beställa på nätet och att göra ett personligt läkarbesök. Du står ensam på nätet. Doktorn tar inget ansvar för dig. Du måste själv ta ansvaret och läsa på extremt noga och vara mycket, mycket försiktig.

Goldpharma har i högre grad än konkurrenterna förmått att beskriva vad det här handlar om. De försöker inte pracka på någon läkemedel via glassiga sajter. Vad de gör är att agera mellanhand mellan dig, doktorn och apoteket. De har också god ordning på sin verksamhet. Därför rekommenderar jag dem starkt med en kraftig uppmaning att läsa på och vara försiktig med beställda mediciner.

Goldpharma skickar medicinerna i ett vanligt kuvert som kommer till din brevlåda alternativt hämtas ut på posten.

Det finns förstås fler handelsplatser än de jag har räknat upp, men det är inte så många av dem som tagit den professionella höjd som dessa. I själva verket finns en uppsjö av uppenbart riskfyllda sajter. Här har jag skrivit några tips om hur du kan bedöma ett onlineapotek.

Rekommenderad handelsplats för hälsokost

HEALTHMONTHLY
HealthMonthly är en brittisk firma med ett enormt utbud och extremt låga priser jämfört med aktörerna på den svenska marknaden. Delvis beror detta enligt dem själva på att de är baserade på kanalön Jersey och att de därmed åtnjuter skatteförmåner.

Framförallt amerikanska kosttillskott håller en mycket bra prisnivå eftersom den amerikanska marknaden är stor och företag som Swansons tillverkar enorma kvantiteter. Detta kan du dra fördel av genom att beställa på från HealthMonthly istället för att plocka bland de små varumärkena på den svenska hälsokosthyllan.

HealthMonthly levererar från Storbritannien och eftersom man arbetar inom EU finns det inga specifika restriktioner för dig som därmed importerar kosttillskott till Sverige. Eftersom handelsplatsen är så stor och etablerad är riskerna för dig som handlar mycket små.

Leveransen kommer via vanlig postgång. Ytterligare en stor fördel med HealthMonthly jämfört med svenska webbplatser är att frakten är helt kostnadsfri.

Läs gärna denna prisjämförelse – det finns mycket pengar att tjäna