Utvärdering av olika internetapotek

Om du vill må så bra som möjligt är livsstilsförändringar det enda som uppmuntras av samhället i dag. Samtidigt finns det läkemedel som kan göra livet bättre även för dig som inte har en diagnos. Därför är det bra att det faktiskt finns möjlighet att via EU-legitimerade läkare få läkemedel utskrivet vid sidan av svensk sjukvård.

Innan du går vidare med privat import av läkemedel, läs guiden om hur du gör för att importera lagligt och säkert och minska hälsoriskerna för dig själv. Observera att du alltid behöver vara försiktig, läsa på och känna efter när du använder preparat som påverkar kroppen. Det gäller också när du fått något utskrivet inom svensk vård.

Rekommenderade internetapotek

Här presenterar vi säkra handelsplatser i den farliga djungel som läkemedelsköp på internet innebär:


EUROCLINIX

Riskerna med ett läkemedelsköp via Euroclinix är i princip noll förutsatt att du fyller i onlinekonsultationen sanningsenligt, läser på om och tar det försiktigt med läkemedlet.

Genom att beställa via Euroclinix får du:

  • Recept bifogat
  • Namn på läkare och möjlighet att kontakta denne
  • Läkemedel från ett etablerat och namngivet apotek
  • Leverans så snabbt som redan nästa dag via en säker distributör

Bakom Euroclinix står hexpress.net som är aktiva på den europeiska marknaden med flera olika sajter på många olika språk. Euroclinix är ett bra och säkert alternativ för svenskar som har läst på och vet vad de vill ha. Främst för att de uttrycker sig på svenska vilket kan hjälpa mot språkförbistring. 

Hexpress.net huserar i London och har svensktalande anställda. Hela verksamheten ligger nära den svenska på det kulturella planet, vilket också gör att jag rekommenderar dem. Ledningen har iallafall tidigare haft en tydlig indisk koppling. 

De har numera ett helt eget apotek som är registerat och godkänt i Storbrittannien. De har också egna läkare. För några år sedan var de mer av en handelsplats som använde sig av redan etablerade apotek och tillfälliga läkare. Med åren har de mer och mer kommit att likna en ”onlineklinik”.

Euroclinix har gått med i Trustpilot som är ett system för tredjepartskontrollerade användarrecensinoner. Man kan visa på mängder av nöjda svenska kunder på det sättet, vilket ytterligare förstärker deras trovärdighet. 

Som vanligt gäller att när du får ett läkemedel via onlinekonsultation så krävs yttersta försiktighet och noggranna studier av läkemedlet samt uppmärksamhet på egna reaktioner i samband med ev. användande. Euroclinix levererar med kurir, dvs du måste skriva på när budet kommer till den adress du specificerar alternativt göra upp med budfirman om att hämta paketet.121DOC 
121doc har tagits över av hexpress.net och drivs på samma sätt som euroclinix.se. 121doc var först med att erbjuda svenska marknaden recept och läkarnamn.GOLDPHARMA

Goldpharma startade 2005 och man har till skillnad från de andra ett apoteksliknande utbud. Här finns även massor av receptfritt och naturläkemedel. Sajten är inte säljande utan mer lik en databas över en mängd olika läkemedel. Därmed bryter man inte mot de regler för marknadsföring som finns i många länder. Inget säljsnack, vilket är positivt, men inte heller någon som helst information om läkemedlet av rädsla för att bryta mot någon regel, vilket är negativt. 

Goldpharma litar helt och fullt på att de läkare som är kopplade till tjänsten gör en korrekt bedömning och patienterna kan ta till sig den information de får sig tillskickade tillsammans med läkemedlet. Konsultationsprocessen är omfattande. Detta är positivt.

Goldpharma har ett nätverk med EU-läkare och EU-apotek, exakt vilka får jag inte veta, eftersom de anser detta vara affärshemligheter. De som tar sig an svenska patienter ska enligt Goldpharma vara tyskar som förstår de skandinaviska språken. Enligt Goldpharma får man som kund heller inte doktorns namn, men på uppmaning kan man få hela receptet skickat till sig som pdf-fil. Detta sker exempelvis i de fall tullen vill att man visar upp ett recept. Lagligheten i förfarandet är därmed 100-procentig. 

Tidigare bifogade man automatiskt hela receptet med doktorns namn, men det slutade man med eftersom ”patienterna då började ringa denna doktor om en massa andra problem och läkemedel”. Detta är typiskt och illustrerar skillnaden mellan att beställa på nätet och att göra ett personligt läkarbesök. Du står ensam på nätet. Doktorn tar inget ansvar för dig. Du måste själv ta ansvaret och läsa på extremt noga och vara mycket, mycket försiktig. 

Goldpharma har i högre grad än konkurrenterna förmått att beskriva vad det här handlar om. De försöker inte pracka på någon läkemedel via glassiga sajter. Vad de gör är att agera mellanhand mellan dig, doktorn och apoteket. De beskriver på sajten hur de tänker och det känns som det mest rimliga och sanningsenliga upplägg jag sett. De har också god ordning på sin verksamhet. Därför rekommenderar jag dem starkt med en kraftig uppmaning att läsa på och vara försiktig med beställda mediciner. 

Goldpharma skickar medicinerna i ett vanligt kuvert som kommer till din brevlåda alternativt hämtas ut på posten.


Det finns förstås fler handelsplatser än de jag har räknat upp, men det är inte så många av dem som tagit den professionella höjd som dessa. I själva verket finns en uppsjö av uppenbart riskfyllda sajter. Här har jag skrivit några tips om hur du kan bedöma ett onlineapotek. 


Rekommenderade handelsplatser för hälsokost


HEALTHMONTHLY 
HealthMonthly är en brittisk firma med ett enormt utbud och med mycket bra priser. Delvis beror detta enligt dem själva på att de är baserade på kanalön Jersey och att de därmed åtnjuter skatteförmåner. 

Framförallt amerikanska kosttillskott håller en mycket bra prisnivå jämfört med tillskott som har producerats i Norden. Detta beror på att den amerikanska marknaden är stor och att företag som Swansons tillverkar enorma kvantiteter. Detta kan du dra fördel av genom att beställa på nätet istället för att plocka på hälsokosthyllan.

Läs gärna denna prisjämförelse – det finns mycket pengar att tjäna

HealthMonthly har en lättnavigerad sajt som är inriktad på att sälja produkter på dess egna meriter, man försöker alltså inte fylla på med säljsnack annat än den tillverkaren av kosttillskottet står för. HealthMonthly har välkända amerikanska varumärken som inte finns på andra håll i Europa. 

Omdömena om webbutiken är oftast positiva och eftersom handelsplatsen är så stor och etablerad är riskerna för dig som handlar mycket små. 

HealthMonthly levererar från Storbritannien och eftersom man arbetar inom EU finns det inga specifika restriktioner för dig som därmed importerar kosttillskott till Sverige. 

Priserna är mycket lägre än i svenska hälsokostbutiker. En del av det du tjänar äts tyvärr upp av fraktkostnaden, men det är min bedömning att du ändå hamnar en bra bit under svenska butikspriser. Leveransen kommer via vanlig postgång.