Håll koll på din hälsa

Den svenska vårdapparaten är i huvudsak utformad för att behandla sjukdom, inte behålla hälsa, men vill du göra allt du kan för att leva optimalt så länge som möjligt bör du använda de allt vassare digitala verktyg som nu kommer. 

Trots att du betalar skatt är det i princip omöjligt att som frisk person bara gå till vårdcentralen och kräva regelbundna provtagningar och i samarbete med läkare skapa ett upplägg för kontinuerlig kontroll av hälsan. Sådana vårdupplägg finns däremot att få om man betalar privat eller har en lyxig företagslösning. Det finns svenska vårdföretag som har specialiserat sig på den här formen av preventiv vård, till exempel Vegatus och SciLife.

Du kan också använda dig av mindre kostnadskrävande tjänster på nätet och själv sätta ihop ett kontrollpaket. Exempel på tjänster du lätt kan utnyttja redan idag är gentest med 23 and Me och blodprov med Werlabs.

Att regelbundet kolla status ger dig en feedback-loop som låter dig förändra livsstil, kost och kosttillskott utifrån resultaten och ta kontakt med expertis om något avviker, men eftersom kroppen är så komplex är enstaka värden inte ett facit. Det gäller att inte stirra sig blind på siffrorna. Många lyfter fram att det kan ge upphov till skadlig stress och oro att ständigt mäta sin hälsa, men det måste vara upp till individen att sköta den utmaningen.

En viktig anledning till att kolla sin hälsa är för att man då själv kan motverka sjukdom och undvika kontakt med vården. Svensk vård är i världsklass när den ges, men tyvärr är det många som kan intyga att det kan vara svårt att få tillgång till den. Det kan handla om symptom som inte tas på allvar, absurda väntetider eller lösningar som inte hjälper. Om du inte har kontakter eller en högljudd förmåga att kräva resultat är risken stor att du inte får valuta för skattepengarna och att du inte tillräckligt snabbt får behandling för en eventuell sjukdom.

Allt oftare hör man dessutom rådet (även från läkare): ”vad du än gör, se till att inte hamna på sjukhus”, och det ligger tyvärr en del i det. Det är när du hamnar i vårdens klor som risken ökar att du utsätter dig för resistenta bakteriestammar, för felbehandlingar och för en psykologisk twist där du lägger ditt liv i andras händer, men det är händer som kan visa sig vara ganska kalla om du inte är svårt sjuk.

Tyvärr tycks många människor också fastna i vårdapparaten på ett sätt som inte är vårdens fel. Det kan finnas existentiella skäl att söka sig till en doktor för att få uppmärksamhet och hjälp och denna längtan kan baktända och skapa besvikelse och känslor av övergivenhet. Därför är det på många sätt bra att det i digitaliseringens kölvatten uppstår alternativ för att ta kontroll och bevaka sin hälsa.

Läs mer om alternativ till svensk vård