Hälsoapparna – en frihetsrevolution

Det snackas mycket om den enorma kraft som finns i mobiltelefoner, smarta klockor och andra wearables i kombination med hälsoappar av olika slag. Men det är inte så mycket verkstad ännu. Visst kan det vara intressant att mäta sin puls och hur många steg man gått, men sen då?

Karolinska Institutets tidning Medicinsk Vetenskap har tagit ett steg vidare från de till intet förpliktande meningarna om revolution och kartlagt några hälsoappar som har effekt. Artikeln beskriver till exempel hur Parkinson-patienter kan mäta sitt tillstånd via fingerfärdighetstest på mobilen och på så sätt själva anpassa sin medicinering.

I dag är det helt klart i samband med hälsoproblem som den stora fördelen med hälsoappar uppstår, även om vissa friska entusiaster gillar ”quantify self”-möjligheterna och elitmotionärer kan lägga upp sin träning bättre.

Med hjälp av teknik kan man skicka in data till sin läkare, själv parera sina symptom och lära känna sin sjukdom och vilka behandlingar som fungerar. På ett större plan leder utvecklingen till att individen tar mer ansvar för hälsa och sjukdom. Och detta kommer individen att vilja göra, så det gäller att sjukvården är beredd på utvecklingen.

– Jag är övertygad om att rätt väg att gå är att erbjuda patienterna möjlighet att ta ett större ansvar för sin sjukdom. Och då måste vården våga släppa en del annars går det ju inte, säger doktoranden Sara Riggare till Medicinsk Vetenskap.

Så sant som det är sagt. De individer som vill ta ansvar måste få göra det.

 

Tagged with:

One Response to “Hälsoapparna – en frihetsrevolution”

  1. Nej, jag te4nkte pe5 det de4r ockse5. Det e4r ju helt onaturligt att he5lla pe5 och knarpa ve4rktabletter. I ne5gon e4nde blir det iallafall fel.

Lämna en kommentar