Nya resultat: gurkmeja skyddar mot alzheimer

turmeroneFörekomsten av Alzheimer är lägre i Indien än i västvärlden. Det kan bero på många saker, men något som forskarna spekulerar i är att det är den spridda användningen av kryddan gurkmeja som skyddar. Nu har ett tyskt forskarlag visat att ämnet turmerone i gurkmeja stimulerar nybildningen av hjärnceller hos råttor.

Man tittar därför på förutsättningarna att göra en studie på människor och målet är att forskningsresultatet kan bilda utgångspunkt för ett framtida läkemedel mot Alzheimer, som kan bygga på möjligheten att ämnen som turmerone stimulerar nybildningen av hjärnceller.

Tidigare har ämnet curcurmin i gurkmeja rönt stor uppmärksamhet för att det är anti-inflammatoriskt. Att även turmerone har skyddande biologiska effekter gör att det finns anledning att överväga att antingen äta mer indisk mat eller, enklare, ta en billig kapsel gurkmeja varje dag. Finns här.

Läs mer om gurkmeja

Tagged with:

2 Responses to “Nya resultat: gurkmeja skyddar mot alzheimer”

  1. Det som är lättast att få tag på i handeln när det gäller Gurkmeja, är i kryddburkar eller kryddpåsar eller kryddförpackningar. Men det går också att få tag på färsk Gurkmeja om man tjatar på butikerna att ta in det. Gurkmeja är en rotfrukt och den kommer oftast från Indien, men den finns på fler platser också. Numera så finns det också ekologiska affärer som säljer färsk och rå Gurkmeja. Jag köper numera alltid ekologisk färsk rotfrukt -Gurkmeja, och jag sköljer den och skrubbar den som övriga rotfrukter, och äter den sedan rå. Detta gör jag varje dag till lunchen året runt.

  2. Ren och dessutom ekologisk gurkmeja finns att köpa hos Örtapoteket, kolla deras hemsida – ortapoteket.se. Och Alg-Börje har en tablett Matsmältningsraketen eller Matsmältningstabletten (är lite osäker). Den innehåller bl annat gurkmeja, kanel och några till kryddor och alger som gör nytta för kroppen.

Lämna en kommentar