Googlegrundarna gör det bästa av 40-årskrisen

larry-page-sergey-brinGooglegrundarna Larry Page, 41, och Sergey Brin, 41, går in med upp emot 10 miljarder i åldrandeforskningen. Det är en kraftfull markering för det vettiga i att undersöka åldrandeprocessen i detalj och sedan försöka hitta sätt att förändra den. Det uttalade målet är att motverka sjukdomar som Alzheimer, cancer, Parkinssons och hjärt-kärlsjukdomar, eftersom ålder är den absolut största riskfaktorn för sådana sjukdomar. Men möjligheten att själva leva länge spelar säkert en roll.

Vid 25 är människokroppen imponerande robust och välfungerande. Sen börjar det märkas att saker och ting inte längre fungerar perfekt, 50 år senare är den i framskridet förfall med stor risk för sjukdom. Kroppen är helt enkelt inte gjort för att leva längre än 35 år. Historiskt sett hade vi då skaffat barn och säkrat deras uppväxt och då gjorde det ingenting att fel ackumulerades i cellerna. Det fanns inget evolutionärt tryck på att hålla kroppen frisk efter 30.

Nu börjar det uppstå ett kulturellt och individuellt tryck på att hålla kroppen frisk mycket längre än så. Med medicinska metoder kan det troligen gå att förändra de cellulära processer som sliter ut oss tidigare än många vill. Det är i det ljuset Google-företaget Calicos satsning ska ses. Henrik Ennart på SvD har gjort en översikt över denna och även andra satsningar på området, till exempel den som Peter Thiel, 47, gör.

Det är slående, tycker jag, att satsningarna kommer när dessa män precis passerat 40. Man kan raljera över 40-årskris. Eller tacka den.

Lämna en kommentar