Goldpharma slutar leverera

Pressen blev för hård på den alternativa europeiska apoteksverksamheten Goldpharma. De har därför tagit beslutet att upphöra med direktförmedling till privatpersoner av receptbelagda mediciner. Du kan för närvarande alltså inte beställa receptbelagda läkemedel via onlinekonsultation med Goldpharmas läkare.

Efter kontakt med ledningen har jag fått klart för mig att bakgrunden är flera faktorer:

 • Tidigare i höst satte polisoperationen Pangea hårt tryck på all läkemedelsverksamhet kopplat till internet som inte styrs av stora apotekskedjor. Goldpharma har dragits in i detta trots att man försöker hålla en seriös linje och inte saluföra illegala kopior etc.
 • Dödsstöten enligt Goldpharma är att Visa och Mastercard inte längre vill medverka till betalning av de tjänster man tillhandahåller. Antagligen har man fått beröringsskräck efter att Interpol pekat på oseriösa internetapoteks pengatvätt. Jag tycker det är märkligt att man bojkottar brett utan något som helst domstolsbeslut. Vad ska kortföretagen bojkotta härnäst i så fall? Misshagliga böcker?
 • I det allmänna sönderfall av den europeiska unionen som vi bevittnar just nu med krisande Euro och stora slitningar har enskilda länder börjat agera. Man struntar i EU-fördragens andemening och stoppar helt enkelt privatimport för att skydda sina egna apotek. Detta skulle Goldpharma kunna ta till Europadomstolen, men de har inte en chans rent ekonomiskt. Även om de skulle vinna är risken stor att länder förhalar, överklagar eller helt enkelt struntar i Europadomstolens beslut. Sådan är stämningen i Europa i dag.

En dråplig illustration av det krisande europaprojektet är Europaparlamentets förslag att recept ska standardiseras över EU, så att man kan hämta ut sin medicin i vilket apotek man vill bara en EU-legitimerad läkare har skrivit ut det. Detta är ju kanon, en frihetsrevolution helt i Elixirs anda. Min kontakt på Goldpharma konstaterar dock bittert att det mest handlar om att parlamentsledamöterna som ständigt är på resa har problem med att hinna plocka ut sina mediciner. De vill kunna ta ut recepten i Bryssel, Strassbourg, eller var de nu befinner sig. De har inte frihet för den europeiska befolkningen framför ögonen och därför kommer detta system att bli begränsat.

Tyvärr ser jag Europa sjunka ner i en dy av byråkrati, depression och ren oginhet från maktens sida. Vi går mot mer ofrihet när det borde vara tvärtom. Talande nog kommer nu EU att lägga resurser på att åtala europeiska apotek som exporterar medicin till andra länder inom unionen utan att följa mottagarlandets nya regler. Kinesiska eller indiska apotek riskerar dock inte sådana åtal – ett säkert sätt att förstöra den inre marknaden.

Märk väl att det är både olämpligt och förbjudet att nu som privatperson importera medicin från Kina / Indien. Jag ska försöka hitta någon europeisk spelare som fortfarande kan tillhandahålla ett bredare apoteksutbud för export till privatpersoner. I Sverige har reglerna nämligen inte skärpts. Det är fortfarande tillåtet att för eget bruk ta in medicin via onlinekonsultation med EU-läkare.

Har du några tips på sådana resurser? Kommentera gärna.

18 Responses to “Goldpharma slutar leverera”

 1. Tråkigt, jag körde en långtidskur som jag måste avbryta om jag inte hittar ett ett anat ställe. Jag var på KS och en läkare sade att min medicin var restnoterat i Sverige och att det vore ju bra om jag kunde ordna den utomlands nästa gång jag var där då jag behöver för 3- 6 månader till.

  Finns det läkare i tex Finland eller Tyskland som man kan kontakta om man kör en lågdos antibiotika mot besvär i alla luftrör men som Svenska läkare nobbar att ge , snabbt?

  1. Jag vill förtydliga mig här och säga att jag beskrev undersöknings svar och hälso staus och fick dosering för 14 dagar utav GP, men jag använde dem till EPOS 2007 : s rekommenderade låg dos doseringar under längre tid på mitt eget bevåg.

 2. Lars! Ditt problem illustrerar vad detta handlar om. Du har läst på och vill prova en behandling som du tror på eftersom du står närmast din egen hälsa. Därför är det tragiskt att Goldpharma stänger. Det är väldigt ansträngande att ge sig i klinch med svenska läkare som i tyvärr ofta väljer att tycka att det de inte har hört talas om är ”oetiskt”.

  Förhoppningsvis kan jag identifiera ett nytt säkert sätt att få smala mediciner utskrivet vid sidan av svensk vård. Det ser dock mörkt ut just nu och alla tips är välkomna.

  mvh Tomas

 3. Så otroligt trist, var väl den enda onlineapoteket inom EU som seriöst tillhandhöll/förmedlade läkemedlet Lyrica(?) Det har varit jättebra att kunna få det förskrivet mot ångest utan att krångla med läkare i Sverige. /Per

 4. Läste bananens inlägg här ovan och tog en titt. Vissa saker som tyvärr inte finns tillgängliga längre men det gick utmärkt att lägga order och betala med mastercard. Får se om leveransen dyker upp.

 5. Jag har kontaktat Goldpharma som bekräftar att man tar nya tag. Det är dock ännu inte läge för dem att skylta med receptbelagda läkemedel varför Elixir kommer att avvakta med att länka till dem. Men posta gärna erfarenheter från konsultationer med Goldpharma avseende receptbelagda läkemedel här. mvh Tomas

 6. Hej, tack för denna blogg! Jag har nu mailat Goldpharma ang mina tyroidea hormoner som jag MÅSTE ha… det enda alternativet annars är att beställa från en tvivelaktig svensk sida som saluför T3 som fettförbrännande :/ Någon som vet om Goldpharma ska börja sälja detta igen eller inte. Jag får ju magsår på kuppen…. :(((

 7. Underligt. Det gick utmärkt för mig att beställa häromdan men nu idag när jag klickade in så så verkar de ha tagit ett steg tillbaka igen. Iallafall så är tamoxifen urplockat ur det sortimentet som är tillgängligt från sverige.

 8. Fan vad det suger! Jag beställde förra året 2011 vid maj och fick mina grejjer. Frid o fröjd.

  Sen tänkte jag beställa igen i december 2011. Då går det inte. Jag var tydligen några dagar försent.

  Önskar det fanns nån annan bra. Om det finns nån som hittar nåt annat likvärdigt så säg till.

 9. Kom på en grej till som skulle funka om man har möjligheten. Det nämnligen så att goldpharma inte får skicka något eu land. Men om nån känner någon i ett ikke eu land så kan de beställa hem och sedan skicka vidare till dig. Är det någon som kan t.ex hjälpa mig?

  1. Jag testade bmpharmacy innan jag testade goldpharma och de mediciner jag fick från dom liknar dom på eurodrugstore. De jag beställde från bmpharmacy gjorde jag en test av att lösa upp i 37 grader varmt glas vatten och det löste inte upp sig 100%, vilket alla tabletter skall göra. Jag testa givetvis de från goldpharma med och det var clean. Även förpackningarna som eurodrugstore och bmpharmacy säljer är inte äkta. Jag litar inte på euodrugstore.

 10. Är det någon som vet om någon/några andra pålitliga webbsidor att beställa ifrån nu när man inte längre kan göra det från goldpharma. Nästan alla webbsidor jag tittat upp har enligt olika kundkommentarer varit opålitliga med skumma kontouttag eller falska produkter osv.

 11. Min erfarenhet är att det nu går att beställa från Goldpharma, men att man måste söka efter varumärke alternativt aktiv substans i sökfältet högst upp till höger. Mvh Tomas, elixir

 12. Har i dag sk. apodos vilket inskränker rörelsefriheten på ett förnedrande sätt. Jag/ vi som pensionärer vill kunna utnyttja vår Husbil till långresor mm i Europa utan gnäll från vissa läkare. Är visserligen ”multisjuk”. Har tidigare kunnat resa fritt till vår då permanenta plats i Spanien utan problem. Alltså! Jag vill känna mig fri och själv kunna hantera min behovsmmedicin. Vi känner oss som i husarrest med apodospåsar var/14dag.

 13. Beställde tidigare från Goldpharma. Bra pris och snabb leverans.
  Sen kom den tiden då det inte gick att beställa.
  När dom startade igen gjorde jag en beställning.
  Fick mina tabletter som verkade va OK. Men har också
  fått spam där mitt namn, bostadsort och telefonnummer förekommer.
  I ett års tid c:a tio stycken om dagen. Alla från olika mailadresser.

Lämna en kommentar