Ginseng kan ge effekt på åldrandet

På 80-talet var Ginseng poppis. Farmors veckotidningar var fulla av annonser som bland annat utlovade ett mer aktivt sexliv. I dag finns inte samma skimmer kring den bleka roten, men det är fortfarande en av de mest sålda produkterna i hälsokostaffären.

För många är Ginseng ”självklart” ett livselixir, men utan rejäla studier inga självklarheter. Så vad säger då vetenskapen om Ginseng? Ja, de många olika kemiska komponenterna verkar faktiskt skyddande på kroppen. I studier har man sett viss effekt på alltifrån cancer och alzheimer till antalet förkyldningar.

Det faktum att Ginseng motverkar den tolerans vi bygger upp mot insulin under livet har också potential att leda till några fler friska år. Det är en svag effekt, men så är det ju; intermittent fasta, kalorirestriktion, läkemedel som Metformin och kosttillskott som Ginseng är de trubbiga vapen vi har just nu mot en överlägsen fiende (även om verksamheten i vapensmedjan har kommit igång och det finns många idéer).

"Ingenting undgår mig. INGEN undgår mig." https://www.youtube.com/watch?v=bHwBNpqUVI4

Ny pjäs för mer respit i schacket med döden (Se mer av ”Sjunde inseglet”)

Ginseng och andra tillskott bör jämföras med livsmedel och inte läkemedel. Att regelbundet ta ett tillskott är ett sätt att sänka riskerna på samma sätt som att regelbundet kaffedrickande sänker risken för hudcancer med 20 procent. En kopp kaffe gör ingenting. Fyra koppar om dagen i 40 år ger effekt. Samma sak med kosttillskott. Effekten är kanske inte så stor, men sammantaget kan väl valda vetenskapligt utvärderade kosttillskott ge ett friskare och längre liv.

Jag har nu adderat Ginseng till listan över kosttillskott som Elixir rekommenderar.

Tagged with:

Lämna en kommentar