Genombrott i åldrandeforskningen

Mest spännande i den medicinska utvecklingen just nu är forskningen om åldrandet. Det är ett område som varit styvmoderligt behandlat och saknat resurser av en mängd olika anledningar (kräver ett eget inlägg), men nu händer saker och det kommer att hända ännu mer.

I en uppmärksammad artikel i Nature går forskare på amerikanska Albert Einstein College of Medicine ut med häpnadsväckande resultat om hur aktiviteten i hjärnans hypothalamus påverkar åldrandet. Hypothalamus styr basala saker som hunger, törst och sömn och tydligen har organet ett finger med i spelet för att avveckla organismer under ordnade former och ge plats åt nya.

Det visar sig att när de hindrade utsöndrandet av proteinet NF-κB så åldrades möss inte lika snabbt. Det visade sig också att eftersom NF-KB sänker utsöndrandet av hormonet GnRH så kunde man spruta detta hormon i mössen och vips ökade deras livslängd (dvs de drabbades inte lika tidigt av dödliga sjukdomar såsom cancer).

Troligen kan dessa resultat överföras på människor eftersom vi är väldigt lika mössen i våra grundläggande funktioner. Att spruta in hormonet GnRH görs redan för att exempelvis hjälpa barnlösa kvinnor. Det borde inte heller vara omöjligt att hitta ett läkemedel som trycker ner NF-KB. Det finns också studier som pekar på att omtalade kryddan gurkmeja utövar sin positiva verkan via NF-KB-proteinet. Och hur är det med Seleginine (Deprenyl) – är det inte i dessa regioner denna påstådda elixir verkar? (Återkommer om Seleginine).

Detta är förstås inte hela lösningen på åldrandets gåta, men en viktig pusselbit och det kommer att rasa in fler bitar framöver. Elixir tänker lägga pusslet och hoppas på att kunna tillgängliggöra kommande behandlingar.

One Response to “Genombrott i åldrandeforskningen”

Lämna en kommentar