Framtidens medicin är redan här

I Stockholm, i dag, jobbar man med medicinska tekniker som vänder upp och ner på hur vi ser på vård och våra egna kroppar. Forskare på Karolinska Institutet börjar lära sig att kontrollera stamceller och om de lyckas kan vi göra saker med oss själva som tills nu var förbehållet ”Gud”.

New York Times har besökt Stockholm och Karolinska Institutet för att i första delen i en serie artiklar spegla vad som håller på att hända. Det är fascinerande läsning att följa hur forskarna och läkarna jobbar med kombinationer av plaster och stamceller för att skapa konstgjorda, men väl fungerande, luftstrupar.

Slutmålet är att få kroppens ursprungsceller att själva, med hjälp av läkemedel, börja bygga ett organ från grunden, på samma sätt som sker när fostret i livmodern utvecklar en lever till exempel. I den vuxne personen kan då den förstörda njuren bli ersatt och alla terapier för att hålla den vid liv blir onödiga.

“Don’t touch the patient,” Dr. Macchiarini said. “Just use his body to recreate his own organ. It would be fantastic.”

Det är en bit kvar, men artikeln visar att det händer saker nu som var sciencefiction för ett år sedan.

One Response to “Framtidens medicin är redan här”

  1. Hei RobinDet er godt e5 se at unge Venstre i Sf8r-Trf8ndelag er positive til denne type fkniorsng.Et slikt viktig fkniorsngsomere5de burde kansje ste5 klartekstet i partiprogrammet? Hvis en undersf8ker litt mer om stamceller og hvor langt en er kommet rundt i verden pe5 dette livsviktige fkniorsngsfeltet viser det seg at blod fra navlestrengen til nyff8dte barn er en kilde av stamceller som har mye potens i seg.Nybakte foreldre burde kansje kunne fe5 tilbud om hf8sting og lagring av denne dyrebare og begrensede ressursen ? Slik at barna ve5re har den beste kilden av stamceller tilgjenngelig for sine sykdommer og helseproblemer.Endringen av bioteknologiloven i 2007 e5pnet for fkniorsng pe5 embryonale stamceller, men det har kun blitt satt av i underkant kun 20 millioner kroner i e5ret for hele programmet av fkniorsngen be5de for adulte stamceller(stamceller som finnes rundt omkring i kroppen og fornyer de forskjellige cellene)og embryoale.Er det nok for det fkniorsngsfelt som ne5r lykkes vil revolusjonere verdens helseproblemer ?Burde ikke Norge ha ambisjoner om e5 ve6re en ledende aktf8r ?Hva synes du ?d8nsker gjerne innspill fra alle hold i denne tre5den, Men se6rlig ledelsen i partiet.

Lämna en kommentar