Fler friska år med fasta

Missa inte BBC-dokumentären om fasta som ett sätt att skjuta på åldrandets symptom som går att se på Svt Play ett tag till. Du kan också läsa boken Åldrandets gåta av Henrik Ennart som handlar om samma sak.

Att äta mindre vissa dagar har börjat slå igenom rejält som ett sätt att hålla sig frisk. Blodvärden såsom kolesterol hålls i schack, tillväxthormonet IGF-1 hålls nere och kroppen riktar in sig på att fixa sina celler och ordna med främmande molekyler på DNA-strängarna istället för att bara rikta in sig på tillväxt.

Förr var det förstås viktigt att man tog till vara på all plötslig energi, men med dagens aldrig sinande överflöd av energi- och proteinrik mat tar kroppen skada av att bara gasa.

Jag praktiserar varianten med två-dagarsfasta och mår bra av det. Jag tror dock att metoden snart kommer att kunna kompletteras med medicinska ingrepp (se tex förra inlägget om Resveratrol). Att de här tankarna om fasta nu känns som ganska rumsrena är en utveckling som förebådar mer. För några år sedan skulle det klassas som tokerier av både läkare och livsmedelsverk.

Tagged with:

Lämna en kommentar