”Fixa dig INNAN du blir sjuk”

Läser en intressant intervju med Daniel Ek, grundare av Spotify. Hans livsverk har i grunden vänt upp och ned på musikindustrin och nu resonerar han kring andra industrier som kan komma att vändas upp och ned.

”Om 15-20 år kommer vi titta tillbaka på läkemedelsindustrin och tycka att den då var en slags häxkonst. Vi kommer att ha så mycket mer kunskap inom det här området”, säger han och fortsätter:

”Hela sjukvården idag bygger på att vi fixar dig när du är dålig. Affären i morgon kommer att handla om hur vi fixar dig innan du blir sjuk. Det skiftet kommer att flytta biljoner av dollar”.

Han pratar om preventiva åtgärder, om att ny teknik upptäcker hälsoproblem tidigt och att håller kroppen på rätt spår, om att läkemedel skräddarsys utifrån våra personliga DNA-profiler.

Han har förstås helt rätt. Det är ditåt vi går. En mycket viktig komponent kommer då att vara att påverka åldrandets kod. Det är med åldern sjukdom kommer och det gäller alla oavsett DNA-profil.

De vaga möjligheter som finns i dag kommer säkerligen att ersättas av mer precisa ingrepp i de processer som leder till åldrande, men du kan faktiskt göra en hel del redan nu. Att optimera livsstilen, att använda sig av de kosttillskott som visat sig verksamma och att kontrollera åt vilket håll hälsan går handlar just om att ”fixa dig innan du blir sjuk”.

Elixir följer möjligheterna och fortsätter tipsa.

 

Lämna en kommentar