Evig ungdom en lätt match för hydran

hydraDe allra flesta ser åldrandet som något oundvikligt, som en del av livet, av ett naturligt kretslopp. Så är det förstås på många sätt, men åldrande och död är inte hugget i sten av naturen. Evolutionen har gjort att de allra flesta organismer åldras och dör efter att de skaffat avkomma, men det finns undantag.

Hydran är ett vattenlevande nässeldjur som är mest känt för att deras tentakler växer ut igen om du hugger av dem. Ny forskning visar också att de verkar vara odödliga i skyddade laboratoriemiljöer. De håller sig helt enkelt evigt unga. Hydrans lösning är att cellerna oavbrutet återbildas från stamceller och varelsen har förmågan att göra sig av med döda celler genom att helt enkelt fjälla av dem. Se en underhållande animation här.

Hydran är en ovanlighet i naturen och nästa steg i forskningen är att lista ut varför evolutionen har låtit just Hydran få egenskapen att hålla sig evigt ung. Den naturliga frågan som sedan uppkommer är vilka mekanismer som är igång i det lilla nässeldjuret. Hur signaleras det mellan cellerna? Går det att styra mekanismerna i våra celler så att det blir mer hydralikt?

Forskningsstiftelsen SENS försöker i princip åstadkomma samma sak i människor. Det handlar om att hjälpa kroppen göra sig av med döda celler, stimulera återbildning och underhålla levande celler. De tror att de med rätt finansiering kan ha färdiga behandlingsmodeller klara om 30 år.

Lämna en kommentar