Ensidigt larm om Cirkadin

Flera medier larmar om att läkemedlet Cirkadin ges till barn trots att det bara ska användas av personer över 55. Det är Tidningarnas Telegrambyrå TT som har skickat ut texten som publiceras bland annat här och här. Det framgår inte av artikeln att Cirkadin inte är ett sömnmedel i den mening begreppet givits eller att den verksamma substansen Melatonin säljs helt fritt i vanliga butiker i stora delar av världen.

Det faktum att vissa läkare på detta sätt förskriver kraftigt på tvärs mot riktlinjerna ger en indikation på att vi befinner oss i en gråskala. Uppenbarligen blir barn verkligen hjälpta. Det handlar förhoppningsvis mest om barn med exempelvis ADHD-problematik – läs gärna mer i detta forum.

Jag anser inte att Cirkadin eller Melatonin ska användas på barn överhuvudtaget innan man gjort en grundlig genomgång i samarbete med läkare eller motsvarande av hur barnet har det på kvällen. Det kan mycket väl vara en psykosocial problematik som skaver och som kan lösas utan hormontillskott. Däremot kan ungdomar hamna i ett läge där dygnsrytmen störs ut av det moderna livet och Melatonin kan bli en hjälp att vända utvecklingen eftersom nivåerna enligt viss forskning kan bli störda i denna ålder.

Någon journalist borde granska läkemedelsverkets hantering av denna fråga istället för att hela tiden anta myndighetsperspektivet.

Läs mer om Melatonin och Cirkadin.

Lämna en kommentar