Efter 13 år – två nya bantarläkemedel på en vecka

Behovet av hjälp för att gå ner i vikt är enormt, men av någon anledning tittas det snett på läkemedel medan radikala kirurgiska ingrepp anses bra (mer om det).

Nu har motståndet fått ge vika och efter 13 år har plötsligt inte ett men två nya bantarpiller godkänts i USA. Belviq och Qsymia tar vid efter Reductil och Acomplia. Många blev hjälpta av Reductil som godkändes i USA 1999, men drogs bort från marknaden 2010 efter larm om biverkningar. Acomplia gjorde ett kort gästspel i Europa 2008 innan även detta bantarpiller drogs in.

Belviq och Qsymia är långt ifrån perfekta, men de är en hjälp och hjälp behövs i ett accelererande samhälle som är helt annorlunda än det savannliv våra kroppar är gjorda för.

Det är alltså ytterst välkommet med dessa två nykomlingar och de kommer till Sverige senast efter årsskiftet. Qsymia kommer antagligen att bli större eftersom det givit dubbelt så stora viktminskningar i försöken, men det Reductilliknande Belviq kan fungera mycket bra på vissa patienter och kommer vara värt att prova. Förutom då de allmänna livsstilsförändringar som kan fungera redan nu.

Mer om hur Belviq fungerar

Lämna en kommentar