Drick mindre mjölk – ät mer choklad

Möjligheterna att påverka åldrandet är i dag begränsade. Kroppen är inte evolutionärt anpassad att fungera längre än 30 år och vad som händer därefter är att en mängd små systemfel med tiden leder till döden.

Att kartlägga dessa systemfel och därefter hitta sätt att återställa dem är något det forskas på allt mer, men än så länge vet vi inte i detalj hur åldrandet fortskrider på cellnivå och det är en bit kvar innan vi kan intervenera och till exempel tillföra ämnen till kroppen som stoppar systemfelen.

Det vi däremot kan se i dag är effekten av ämnen som vi stoppar i oss regelbundet. Forskarna kan se samband mellan intag av vissa livsmedel och åldrandeprocesserna. I veckan uppmärksammades en svensk studie om mjölk stort över hela världen. Studien pekar på att stora mängder mjölk i vuxen ålder tycks leda till en betydligt högre risk av dö av hjärtsjukdom och cancer (här är studien).

Det är delar av mjölksockret (laktosen) som har negativa effekter på hälsan. Den skapar oxidativ stress och underhåller inflammatoriska processer vilket accelerar åldrandeprocesserna. Enligt denna studie var ost och youghurt bättre än mjölk eftersom laktosinnehållet är lägre.

Ett tillägg från Elixir är att de animaliska mättade fetterna i mjölkprodukter också kan vara problematiska. Det finns bara en slutsats. Drick mindre mjölk.

En annan studie i veckan visade på fler positiva effekter av choklad. Sedan tidigare är det visat att kakao har gynnsamma effekter på hjärt-kärlsystemet. Nu visar ny forskning att flavanoiderna i kakao påverkar delar av hjärnan på ett sätt som motverkar den nedgång i minnesfunktioner som följer på åldrandet. Kombinera detta med förra veckans studie om att en mindre mängd alkohol förbättrar minnet hos äldre och helgen är räddad.

mjolk

Lämna en kommentar