Det kommer att gå snabbare än du tror

Genom hela den mänskliga historien och tills för några år sedan sågs åldrandet och döden som något självklart och oundvikligt. Forskare som gick utanför ramarna och ville undersöka om det gick att påverka åldrandet kom igenstans. I dag forskas det allt mer och man har insett saker som att celler kan hålla längre än de gör och att biologiska reservdelar kan ersätta gamla organ.

”Okej, men det är ändå önsketänkande. Allt det där ligger i framtiden”, kan du invända. Ja, den forskning och de produkter vi har i dag räcker inte mer än till några få fler friska år. Men vid horisonten tornar en förändring upp sig. En storm kommer snabbt hitåt.

Det är i alla fall budskapet från de som funderat på temat accelererande förändring och artificiell intelligens, ett forskningsområde som fått en mycket intressant belysning i populärvetenskapliga bloggen Wait but why:

Läs del 1, om vägen till en artificiell superintelligens från dagens små gadgets.

Läs del 2, om vad som händer sen.

Det är lång läsning. Men värt det.

Det handlar om hur vi ser på livet i dag:

Edge

 

Och hur det är egentligen:

Edge1

Är du beredd?

We live under the “death and taxes” assumption that death is inevitable. We think of aging like time—both keep moving and there’s nothing you can do to stop them. But that assumption is wrong.

I dag tror vi att stamcellsforskning och epigenetik kan ge oss kontroll över åldrandet. Om 15 år handlar snacket om små nanorobotar som pilar omkring i ditt blodomlopp och fixar allt som måste fixas för att du ska fortsätta leva som vanligt. 15 år senare är du i praktiken odödlig – om man kan prata om ett du när den artificiella superintelligensen suger upp dig i ett oändligt kosmiskt äventyr.

Fast vänta nu, säljer du droger också?

Nej, men att läsa Wait but why’s genomgång av AI-revolutionen gör en hög. Och förvirrad. Och säker på att jag tänker göra vad jag kan för att hålla mig frisk och vara med och se vad som händer när ramarna sprängs till flis.

Lämna en kommentar