De bästa hälsoapparna

Digitala hjälpmedel för bättre hälsa är ett område som många har förhoppningar kring. Det finns till exempel tusentals appar att välja på i App Store och Google Play. Tyvärr håller många av dessa helt enkelt inte måttet. Här listar Elixir vad som fungerar.

1. 1177 Vårdguiden är bäst på vårdinformation i Sverige, men de koncentrerar sig på att deras webbplats ska fungera bra både i dator och mobil och släpper inte appar för sakens skull. Så gå in på 1177.se för att hitta vägar till vården och information om sjukdomar. Det finns tyvärr appar som ”Vårdguiden info och råd från 1177”, som stjäl innehållet från 1177.se och lurar folk att köpa saker. Ofattbart att inte kadern av landstingsanställda jurister agerar mot sånt.

2. Fass – nu kan du söka läkemedelsinformation utan uppkoppling genom att ladda ner appen från FASS både på App Store och Google Play. Riktar sig till vårdpersonal och ersätter den tegelsten till bok som tidigare kom ut varje år.

3. Reumatiskt.se har två tester: ”Ont i lederna” och ”Ont i ryggen”. Även dom hade tidigare appar, men kör nu bara via webben. Satsningen stöds av Karolinska institutet och landstinget och låter dig svara på frågor och få ett utlåtande om huruvida du behöver uppsöka vården. En försmak av personaliserad, automatiserad, digital primärvård.

4. Lark – En app för viktnedgång som finns i både Appstore och Google Play. Lark tar tillvara på de möjligheter en app ger, dvs att finnas där ett knapptryck bort och hålla reda på ditt liv. Dessutom låtsas Lark ”lära känna” dig och bli din vän genom att du kan prata med den och få tillbaka olika typer av uppmuntran och stöd. Trubbigt, töntigt, men fascinerande.

5. Lifesum – Svenska Lifesum är också en coach inriktad på vikt och fitness. Svenskutvecklad, superduktig, men tyvärr inte lika kul som Lark.

Lämna en kommentar