Därför kan bastun ge dig ett längre liv

I en mycket uppmärksammad studie har finska forskare visat att regelbundet bastubadande kan motverka hjärt-kärlsjukdom och till och med leda till ett längre liv. Det var i alla fall vad man såg efter att ha följt 2000 finska män. De som badade mycket bastu hade hela 40 procents lägre dödlighet.

Nu säger forskarna själva att de vill gå vidare för att verkligen bevisa att bastun är bra. Det är nämligen lite vanskligt att helt säkert peka ut bastun som orsaken. Kanske bastubadarna röker mindre också, vem vet.

Men det pekar ändå mot ett fenomen som tycks kunna försena åldrandeprocesser. Hormesis är det fina ordet för ”det som inte dödar dig gör dig starkare”. Man har i djurförsök visat att begränsade mängder gift, kyla, svält, strålning, infektioner – och hetta – gör att cellskydden aktiveras. Djuren lever längre.

Att utsätta kroppen för bastuvärme kan alltså vara väldigt välgörande. Att utsätta sig även för andra saker kan vara en god idé för den som aktivt vill få fler friska år. En fylla, ett smutsigt kök, tunna kläder en vinterdag, fasta, en influensa. Bara tanken på att det är nyttigt att släppa kontrollen kan vara befriande. Du behöver inte vara rädd. Lev livet så aktivt du kan och prova mycket.

hormesis

Lämna en kommentar